Foto portada: Apuntalen els pisos a Merinals. Autor: David B.

Els arquitectes conclouen: els pisos dels Merinals s’han de rehabilitar però no enderrocar

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el COAC, dictamina que els més de 150 habitatges de 14 blocs del polígon Merinals es poden rehabilitar i no caldrà enderrocar-los. El cost de l’operació rondarà els tres milions d’euros. Després d’una llarga negociació, totes les parts (veïns afectats i Agència de l’Habitatge de Catalunya) es van comprometre a acceptar els resultats de l’informe del COAC l’any passat. 

Ara han arribat els resultats. I diuen que els blocs tindran suficient amb una rehabilitació, sense necessitar ser enderrocats i substituïts per edificis de nova construcció com sí ho van ser la resta d’edificis del polígon Merinals al llarg dels darrers 20 anys.

Segons un comunicat fet públic pel COAC, l’estudi independent arribada a la conclusió que els fonaments estan en bon estat, sense patologies ni deficiències. Sí es detecten lesions i problemes a les zones humides i galeries, amb bigues malmeses pel pas del temps, l’envelliment dels material i un manteniment insuficient. Per això cal canviar les bigues afectades i el cels rasos d’aquestes zones. L’estudi recomana revisar el conjunt de la instal·lació elèctrica, les instal·lacions de gas i aigua i s’ha detectat que hi ha elements com la ventilació de les escales o l’accessibilitat que no es corresponen amb la normativa vigent. Es proposen millores per corregir els problemes.

2,9 milions

La reparació de tots els problemes ascendirà a 2,9 milions d’euros, que caldrà concretar en un projecte de rehabilitació.

“Si es realitzen les actuacions previstes i, sempre que es faci un manteniment correcte, les adequacions serviran perquè els habitatges gaudeixin de les condicions òptimes per als usuaris”, diu el comunicat del COAC.

Aquest dimarts es presenten els resultats a través d’una reunió virtual les conclusions de l’estudi als veïns afectats.

L’acord per l’informe

L’informe del COAC va ser encarregat l’any passat a través d’un acord entre l’Agència de l’Habitatge (antiga ADIGSA), l’Ajuntament i l’Associació de Veïns dels Merinals. El dictamen ha estat elaborat per 13 professionals que es van escollir a través d’un concurs: tres coordinadors, dos mediadors i vuit inspectors. En aquest temps els perits han fet inspeccions i comprovacions tant a les zones comunes com privatives dels edificis per respondre la qüestió de si es podien rehabilitar els pisos, com deia l’Agència de l’Habitatge, o si calia enderrocar-los, com volien els veïns.

Foto portada: operaris apuntalant un dels pisos, l’abril de 2018. Autor: David B.