Foto portada: Apuntalen els pisos a Merinals. Autor: David B.

García (AA.VV Merinals): “és un gerro d’aigua freda”

  • L’informe final dictamina que els 140 habitatges s’han de rehabilitar.
  • Els veïns dels Merinals accepten el resultat però buscaran alternatives durant la negociació. 

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya conclou que els 14 blocs dels Merinals no s’han d’enderrocar, tal com demanaven els veïns, sinó que amb rehabilitar-los, ja n’hi ha prou. Per a la Comissió d’Afectats, però, encara no s’ha acabat la batalla i continuarà negociant millors condicions per a les famílies que viuen en aquests habitatges.

L’Associació de Veïns dels Merinals considera que l’informe només ha valorat la part tècnica del problema i que no ha empatitzat amb la realitat social del barri. Per al seu president, Francisco García, la sentència ha sigut “un gerro d’aigua freda”. García reconeix que els pisos compleixen les condicions que marcava la normativa als anys 50, però dubta que actualment es puguin considerar habitatges dignes. De fet, García viu a un dels 600 habitatges que l’any 1992 es van enderrocar i considera que és injust que, partint del mateix problema -l’aluminosi-, uns veïns tinguin un habitatge nou i els altres s’hagin de conformar amb una simple rehabilitació.

El president de l'AA.VV Merinals, Francisco García. Autor: J.d.A
El president de l’AA.VV Merinals, Francisco García., en un ple l’any 2018. Autor: J.d.A

El president de la Comissió d’Afectats per aquests pisos, Jaume García, accepta el resultat de l’informe i reconeix que ha sigut neutral, però ara queda la taula de negociació, on decidiran el finançament de la rehabilitació i suggeriran solucions alternatives per aquest problema. García no acaba de veure amb bons ulls l’opció que planteja el COAC perquè “els habitatges continuen sent petits, baixos, precaris i amb moltes mancances”. García està segur que aquests habitatges tenen data de caducitat i, per això, la Comissió d’Afectats lluitarà al màxim en la mesa perquè la reforma sigui fructuosa i no una solució efímera. “La rehabilitació no és la millor solució per als pisos dels Merinals. Estudiarem i debatrem altres possibilitats i les portarem a la taula de negociació” anuncia Jaume García.

Més informació: 

Els arquitectes conclouen: els pisos dels Merinals s’han de rehabilitar però no enderrocar

Foto portada: Apuntalen els pisos a Merinals. Autor: David B.