Pancarta en un habitatge del barri. Autor: M.Tornel.

La mediació de 18.000 euros que no ha acostat posicions entre Merinals i Habitatge

L’ajuntament de Sabadell ha destinat un total de 18.000 euros a la mediació entre l’Agència d’Habitatge de Catalunya i l’associació de veïns d’Arraona-Merinals, segons assegura el president de l’associació, Francisco García. Una mediació que, per altra banda, no ha arribat a bon port. L’acord al qual s’havia arribat mitjançant la mediadora, incloïa la realització d’un informe que determinés si els pisos de Merinals estaven realment en males condicions. L’Agència, segons assegura Garcia, es va fer enrere pocs moments abans d’haver de signar l’acord. 

Les famílies del barri de Merinals continuen denunciant la situació d’alguns dels seus habitatges, dels quals diuen que presenten “greus deficiències estructurals”. L’Agència d’habitatge de Catalunya i l’Associació de veïns dels Merinals, no han aconseguit arribar a un acord, i l’Ajuntament ha optat per contractar un mediador. Aquesta contractació ha suposat un total aproximat de 18.000 euros, segons assegura el president de l’associació de veïns dels Merinals, Francisco García.

García explica que l’acord al qual es va arribar mitjançant la mediació suposava realitzar un informe sobre l’estat dels pisos, que ambdues parts haurien d’acceptar, fos quin fos el resultat. Segons ell, si l’informe, que havia de dur a terme una empresa externa, confirmava que l’estat dels pisos era deficient, l’Agència havia de posar-hi remei. Si, per altra banda, confirmava que no hi havia problemes greus, la lluita dels veïns dels Merinals s’hauria d’acabar.
No obstant, la mediació, que ha anat a càrrec de l’Ajuntament, no ha aconseguit posar d’acord les dues parts. Segons Garcia, l’Agència s’ha fet enrere moments abans de signar l’informe. Garcia assegura que l’Agència ha justificat la seva decisió recolzant-se en que si feia això amb Merinals, “molts altres barris de Catalunya demanarien fer el mateix”. Els veïns lamenten que la mediació no hagi arribat a bon port, però García assegura que la realització de l’informe continua en peus.

La Crida demana a l’executiu municipal que sigui exigent

Des de l’oposició municipal, la Crida per Sabadell exigeix a la Generalitat que compleixi els acords i demana al govern municipal que sigui exigent amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Els anticapitalistes lamenten que l’agència del govern català es desentengui de forma unilateral dels acords i només doni validesa a l’informe imparcial si el fa el Col·legi d’Arquitectes. L’exalcalde Maties Serracant acusa l’Agència de posar “pals a les rodes”, fer propostes “vergonyoses i inadmissibles” mentre el veïnat viu en pisos apuntalats. Així mateix, Serracant espera que el nou govern municipal exigeixi a la Generalitat complir els acords adquirits amb el veïnat per tenir un estudi neutral.

Foto portada: Blocs del polígon Arraona. Autor: J.d.A.