Foto portada: veins i Calvet, el passat divendres. Autor: Generalitat / cedida.

Punt i final (de moment) a la substitució de pisos als Merinals

Pendent només d’enderrocar dos blocs, la llarguíssima substitució dels pisos dels Merinals finalitza. Aquest divendres el conseller de Territori, Damià Calvet, va fer entregar de les claus de 44 nous habitatges als seus propietaris. Són els darrers del pla consensuat a finals del segle passat. Però l’acte va arribar enmig de les queixes de més de 150 veïns per l’estat dels seus immobles. 

El conseller Calvet s’ha trobat els veïns reclamant per l’estat dels seus pisos i, en declaracions recollides posteriorment, Calvet no tanca la porta a substituir els 170 habitatges amb problemes per uns de nous:

“Avui acabem aquesta fase de remodelació, però la tasca al barri no s’acaba. Ens queden 170 habitatges que estem analitzant si caldrà construir de nou o rehabilitar”, ha assenyalat.

Es tracta dels pisos que van entrar en el pla del 1992 només per la via de la rehabilitació però que amb el pas dels anys s’ha vist com tenen problemes estructurals i, des de fa un any especialment, alguns han hagut de ser apuntalats. Bona part del veïnat viu amb l’ai al cor (més info: ‘Angoixa al polígon Merinals‘). Demanen a la Generalitat que construeixi pisos nous i els traslladi com ha fet amb 564 habitatges més. Fins ara la Generalitat és més procliu a una nova rehabilitació mentre que els veïns creuen que cal l’enderroc (més info: ‘Rehabilitació sí; enderroc no‘). Fa prop d’un any, però, que no hi ha cap novetat al respecte.
Sigui com sigui i a espera de resolució del conflicte, pendent d’un nou informe (els que hi ha són contradictoris), aquest divendres es van lliurar 44 claus. Les darreres 44 claus. En total, s’han construït 564 habitatges nous per substituir els que tenien deficiències estructurals. La Generalitat ha invertit 60 milions d’euros a través de l’Institut Català del Sòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (l’antiga ADIGSA). S’han enderrocat 16 blocs de pisos, amb 592 habitatges en total, i s’han construït 564 habitatges nous.

Ara queda pendent enderrocar dos blocs i urbanitzar l’espai alliberat. El preu de l’operació serà de 3,3 milions.

Els barris d’ADIGSA

El barri dels Merinals forma part dels anomenats barris d’ADIGSA, que va començar a gestionar la Generalitat a partir de 1980 i que venien amb molts problemes de l’etapa del desarrollisme franquista. Altres barris d’ADIGSA són Espronceda, també a Sabadell, Ca n’Anglada a Terrassa, El Turó de la Peira a Barcelona, o Sant Roc a Badalona. En total s’han hagut de reallotjar veïns de 15 barris catalans i construir més de 8.000 nous habitatges.

Foto portada: veins i Calvet, el passat divendres. Autor: Generalitat / cedida.