Casal El Tallaret

El culebrot del Tallaret arriba a la seva fi

Si tot va com està previst, la cessió de la part nord de Cal Balsach al casal d’entitats El Tallaret acabarà aquest dimarts al ple municipal. Sis anys, tres governs i quatre alcaldes després d’aparèixer per primer cop al plenari, finalment el casal d’entitats El Tallaret podrà usar la part nord de l’antiga fàbrica de Cal Balsach, a La Creu Alta, per fer-hi activitats. Abans, això sí, hauran de fer-hi obres per un valor superior als 200.000 euros.

Quan es va parlar de la cessió per primer cop al ple, el febrer de 2015, l’alcalde era Juan Carlos Sánchez, el seu successor a l’alcaldia, Juli Fernàndez, ni era regidor i Maties Serracant acabava d’entrar com a regidor de l’oposició. Marta Farrés sí. Marta Farrés portava una dècada com a regidora de govern però anava de sortida cap al seu parèntesi de quatre anys fora de la política municipal.

La cessió es va iniciar amb el govern Sánchez. Però va complicar molt la vida a l’antic quatripartit. Les condicions del contracte van ser portades als tribunals per una funcionària, Maite Morao, i el portaveu socialista de l’època, Josep Ayuso, s’hi va sumar. Els dos per la via penal contra el tinent d’alcalde de l’època, després alcalde, Maties Serracant, qui va ser investigat (abans imputat) i en el primer tram de l’anterior mandat va deixar el govern (tot i que no va dimitir). Mig any després Serracant es va reincorporar, denunciant que tot plegat era una denúncia trampa de l’òrbita socialista. El cas ha acabat arxivat, i es va desestimar la querella, però tot el procés es va aturar. A les acaballes de l’anterior mandat, es va començar a desencallar de nou, tot entre les queixes també llavors del portaveu de CiU, Carles Rossinyol, o també de Ciutadans i del PP, de fer-hi un vestit a mida a una entitat amiga.

Finalment però hi haurà solució. La mateixa, a grans trets, plantejada pel quatripartit. El Tallaret finalment podrà fer ús de la part nord de l’antiga fàbrica de Cal Balsach durant 17 anys, tal com va deixar preparat el quatripartit l’abril de 2019. Durant les negociacions, els anys de cessió han anat oscil·lant entre 13 i 20. Finalment, seran 17. L’Ajuntament aprovarà aquest dimarts la cessió de l’espai a l’entitat. El Tallaret assumirà una inversió de 225.000 euros per adequar l’espai, a sumar als que ja va assumir l’Ajuntament per consolidar la nau. “El que viurem demà és la fi d’un tràmit que porta molt temps donant voltes. Des del govern ens felicitem que finalment l’espai pugui tenir ús”, ha celebrat el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. S’espera que l’entitat pugui començar a utilitzar l’espai en uns sis mesos.

El Tallaret celebra el canvi d’etapa

Per la seva part, l’entitat celebra que s’acabi el tràmit. “No podem fer altra cosa que celebrar el tancament d’aquesta etapa per obrir-ne una altra molt més engrescadora”, diuen en un comunicat. Així mateix, demanaran que els 17 anys de cessió no comencin a comptar fins un any després de la firma de la concessió, per poder fer obres, ja que consideren que en temps de pandèmia i amb les obres de l’Ajuntament sense acabar els sis mesos que se’ls concedeixen són pocs. Finalment, lamenten que el consistori no els ha comunicat el document final que portaran al ple fins fa pocs dies.

Qui forma El Tallaret?

El casal d’entitat El Tallaret està format per mitja dotzena d’entitats del barri de La Creu Alta: la coordinadora jove Llamps i Trons, l’Associació de Veïns i Veïnes de La Creu Alta, l’esplai La Branca, els Diables i Banyetes de La Creu Alta, els Gegants i Grallers de La Creu Alta, Bandtumbats i Els Notes.

Més informació: 

Gairebé 400.000 euros per consolidar Cal Balsach a l’espera de la concessió al Tallaret

El Tallaret tindrà la concessió de Cal Balsach durant 17 anys

Foto portada: la nau nord de Cal Balsach, on anirà El Tallaret. Autor: David B.