Soterrament Sabadell-Ramba

Llum verda al conveni per soterrar el tren a Gràcia i Can Feu

  • PSC, CiU i PP segellen el conveni amb la Generalitat per tancar la via del tren des de Can Feu.

  • El soterrament es pagarà amb plusvàlues urbanístiques per construir els actuals terrenys.

Tot i que el conveni es va signar fa unes setmanes entre l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluis Recoder, el ple havia d’aprovar l’acord que defineix com serà el soterrament dels Catalans a la ciutat. PSC, CiU i PP han votat a favor mentre que l’oposicio d’esquerres dubta del procés perquè va associat a una operació urbanística.

Els Catalans estaran soterrats totalment a Sabadell. Es tancarà el pas de la via als barris de Gràcia i Can Feu en un tram de 400 metres. Els Catalans passarien per la ciutat a través d’un túnel a partir del passeig de Can Feu.

Com es paga l’operació?

Segons l’ajuntament, el conveni resol dos reptes. Per un costat, permet a l‘ajuntament avançarà els diners per acabar les obres a l’entorn del passeig de la Plaça Major i la plaça d’Espanya, actualment parades. Aquestes obres correspondrien a la Generalitat però el consistori aportarà fons i encapçalarà l’obra.

Recoder i Bustos
El conseller Recoder i l'alcalde Bustos. Foto: Aj.SBD

Per altra banda, posa negre sobre blanc els compromisos de la Generalitat i el consistori per soterrar la via del tren en els barris de Can Feu i Gràcia, quan es pugui executar l’obra.

El soterrament es pagarà amb les plusvàlues de fer pisos

Part de l’oposició d’esquerres, Entesa, i Esquerra Unida han mostrat els seus dubtes perquè el conveni va associat a aprofitar les plusvàlues que es generin en una operació urbanística. Els terrenys propietat de la Generalitat corresponents a l’actual estació passaran a ser residencials. Aquests partits consideren que es pot produir una operació especulativa.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, ha assenyalat que aprofitar les plusvàlues en benefici de la ciutat no és especular. Ha recordat que les grans transformacions de la ciutat s’han fet així, posant com exemple el parc de Catalunya.

CiU ha votat a favor, malgrat creuen que serà difícil aprofitar les plusvàlues que es preveuen amb el mercat de la construcció en hores baixes. De fet, el conveni està subscrit per la Generalitat, governada per CiU. El Partit Popular també hi ha donat suport.

Per la seva part, ICV ha assenyalat que el conveni està marcat de concreció però ha assenyalat que no hipoteca en res a la ciutat.