Passeig Can Feu. Autor: David B.

La plataforma Soterrament FGC! exigeix accelerar els tràmits per urbanitzar l’espai sobre les vies

La plataforma Soterrament FGC Ara ha denunciat des de la Rambla Ibèria “l’estancament” del projecte per urbanitzar l’espai soterrat entre els barris de Gràcia i Can Feu. La plataforma exigeix al govern municipal que acceleri el procés per obrir de nou el concurs d’idees i acabar les obres del barri de Can Feu, “un dels projectes de ciutat més importants” segons la Plataforma.

La plataforma Soterrament FGC denuncia l’estancament del procés que ha de fer realitat les obres d’urbanització de l’espai soterrat entre els barris de Can Feu i Gràcia. Asseguren que des de fa un any i vuit mesos es troben davant les obres en un estat deplorable, així mateix volen denunciar aquesta situació a remolc del procés iniciat a començaments del 2019, amb l’obertura del concurs per la realització de les obres del barri.

Passeig Can Feu. Autor: David B.
Carril bici en paral·lel al que ara és un solar. Autor: David B.

El març del 2019 va sortir el guanyador de les obres per urbanitzar l’espai entre el Passeig de Can Feu i l’aparcament de l’estació dels FGC Can Feu-Gràcia. Va guanyar Teixint els barris, d’EFA Arquitectes (Eduard Fenoy i Associats), un estudi d’arquitectura sabadellenc situat al carrer de Calderón. L’equip havia de redactar el projecte de la primera fase d’obres, que havia de començar l’any 2020.

Tombat el concurs, que s’ha de convocar de nou 

Però a finals d’any, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va suspendre el concurs, arran el recurs interposat per l’empresa Planas Esquius Segatti SCP, al·legant suposades irregularitats; que segons la Plataforma no existeixen. Amb motiu de les anomalies, el Tribunal obliga a dur a terme un nou concurs.

El portaveu de la Plataforma de soterrament FGC, Isidre Soler, assegura que “fa 10 mesos que el govern municipal podia tirar endavant el procés per redactar, tramitar i executar un nou concurs i no ho ha fet”. La plataforma assegura que s’havien aconseguit 1,25 milions euros del programa EDUSI, vinculades al Fons Europeus FEDER, però que no es podran destinar, ja que l’execució de les obres té com a data límit a finals del 2022.

“El més greu de tot és que el mateix govern municipal reconeix que es perdrà els 1,25 milions de finançament. Un finançament europeu que estava previst i que per aquesta manca d’execució ha fet que el mateix govern reconegui que aquests diners no es puguin fer servir perquè no hi som a temps. La DUSI demana que l’obra estigui acabada a finals de l’any 2022 i això és impossible. El mateix govern municipal reconeix que es perdran aquests diners i que s’haurà de finançar amb diners públics, lamenta el portaveu.

Segons fonts municipals, els diners no es perdran tot i que s’hauran de destinar a un altre projecte. En aquest cas, al Parc del Nord. Per la seva part, la plataforma de Gràcia i Can Feu creu que l’estancament del projecte per urbanitzar l’espai sobre les vies significa un greu perjudici pels veïns i veïnes i per la ciutat, a més de posar en risc un dels projectes més ambiciosos de la ciutat.

Cortés: s’ultimen les noves bases

El regidor del districte 5, Eloi Cortés, ha assegurat en resposta a la plataforma que les bases per fer el nou concurs s’estan ultimant, i que s’ha aprofundit al màxim per evitar noves impugnacions com les que van fer descarrilar tot el procés l’any passat. Segons Cortés, aquella impugnació i la suspensió del concurs ja feien inviable que els fons europeus es puguin dedicar a aquestes obres, ja que no acabarien a temps. Per això, s’han redirigit per fer una fase d’obres al Parc del Nord.

Foto portada: l’espai cobert sobre les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, aquest matí. Autor: David B.