Foto portada: veïns de Torre-romeu, al transformador de la part baixa del barri, entre bloc i bloc de pisos. Autor: J.d.A.

30 hores sense llum a Torre-romeu: els veïns, farts

Dues llargues avaries elèctriques, d’entre 20 i 30 hores, han fet alçar el crit a bona part del veïnat de Torre-romeu, que denuncia el mal estat de les instal·lacions al barri. El transformador és antic, els cables estan deteriorats i encara hi ha pals de fusta. Volen que se’ls reconeguin les avaries i el barri es posi al dia a nivell elèctric. 

Carmen Ortiz té apnees del son. Dia rere dia dorm enganxada a un respirador. Les nits dels passat 17 i 29 d’agost se li van fer molt llargues. Tant que “no vaig tancar els ulls en tota la nit”. No tenia electricitat a casa i sense respirador no va poder dormir. Com ella, bona part del barri de Torre-romeu va estar-se llargues hores sense llum a casa. En concret del carrer Ter cap al riu Ripoll. Tota la part baixa. Centenars de persones. Maria Ángels Fernández va llançar 800 euros en congelats de la seva botiga d’ultramarins a les deixalles. A nivell particular, Araceli Hermosilla ha vist com se li ha trencat la nevera i un congelador, a més dels aliments que tenia congelats.

Tot per dues llargues avaries elèctriques que han afectat Torre-romeu aquest passat agost. La primera, el dia 17, de més de 30 hores. La segona, el dia 29, d’unes 20. El cas ha fet vessar la paciència d’uns veïns que porten molts anys amb problemes elèctrics.
“Fa molt de temps que es va dir a la companyia que havien d’adaptar les instal·lacions i no han fet res. Allà on han posat al dia la instal·lació no ha marxat la llum, com a la part alta del barri. Però a la part baixa no han fet res i això es veia a venir”, diu el president de l’Associació de Veïns de Torre-romeu, Manuel Moya. Per la seva part, des de la secció de barri del Centre Cultural, Domingo Mena manté que es tracta d’un problema “històric” que inclou un transformador antiquat i unes instal·lacions velles, amb pals de llum encara pel barri. “Ens plantegem mobilitzacions si no hi ha solució a curt termini”, avisa Mena, que porta 10 dies fent gestions amb la companyia i l’Ajuntament.

Els veïns afectats estan especialment molestos amb Endesa perquè de moment no els reconeix l’avaria elèctrica. Un tràmit que necessiten de cara a les companyies asseguradores i els peritatges. Fins i tot alguns mostren un correu electrònic on la companyia nega cap incidència al barri. “Primer ens van donar llargues al telèfon, després un número d’incidència i ens van penjar. Ara, farts de trucar-los, ens diuen que no hi hagut cap incidència”, es queixa Ángel Fernández, un altres dels afectats.

L’Ajuntament demana a Endesa que compleixi les promeses

Aquest dimarts els veïns es reuniran amb una representació del govern municipal, i s’espera que la setmana vinent hi hagi una trobada amb la companyia elèctrica, i una tercera reunió amb veïns, empresa i consistori el 14 de setembre. L’executiu recorda a Endesa que ha de complir els seus compromisos amb el barri, que inclouen un nou transformador. Per la seva part, els veïns volen que a curt termini se’ls reconegui el problema, i se’ls indemnitzi pels perjudicis viscuts aquest agost. I a la llarga, volen que les instal·lacions elèctriques de la part baixa del barri es posin al segle XXI. Els veïns es queixen que, quan fa molt fred o molta calor, i la despesa energètica puja, els ploms salten amb gran facilitat.

Foto portada: veïns de Torre-romeu, al transformador de la part baixa del barri, entre bloc i bloc de pisos. Autor: J.d.A.