Pla general de dues pintures del gran cicle 'Memorial', realitzades per Fina Miralles l'any 1996 i exposades a La Casa Elizalde. Imatge del 8 de març de 2021. (Horitzontal).

La Casa Elizalde “posa llum” als treballs “més íntims” de Fina Miralles

El Centre Cultural La Casa Elizalde acull des d’aquest dilluns l’exposició Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972–2017, una selecció dels dibuixos i quaderns de viatge que l’artista va realitzar en paral·lel a la seva escriptura. La co-comissària de l’exposició Maia Creus ha explicat, en declaracions a l’ACN, que a la mostra es recullen els treballs “més íntims i desconeguts” de l’artista, els que va fer després d’un viatge a Sud-amèrica a finals del 1983. Així, s’hi recullen obres de petit format, com dietaris, llibres i manuscrits, juntament amb cinc pintures sobre tela del cicle Memorial. Es pot visitar fins al 31 de març i es planteja com una continuació de la mostra que hi ha al MACBA Soc totes les que he sigut.

Per Creus, la mostra del MACBA posa el focus en l’etapa “més conceptual” de Miralles, mentre que l’exposició de La Casa Elizalde fa una mirada a l’escriptura, el dibuix i la pintura. De fet, Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017 ja es va presentar per primera vegada al Museu d’Art de Sabadell amb motiu de l’edició de l’obra escrita de Miralles i ara se n’ha fet una adaptació a Barcelona. En aquest sentit, Creus ha destacat que és “una exposició pionera”, que parteix dels quatre volums que ella mateixa va publicar el 2017.

Segons la co-comissària, el viatge que Miralles va fer a Sud-amèrica entre finals de l’any 1983 i principis del 1984 va marcar “un abans i un després” en la seva obra. “Va suposar un canvi radical”, ha afegit. Miralles ho va anar documentant als seus quaderns de viatge, sense l’objectiu que aquests fossin publicats. “Cal dedicar-se a descobrir aquesta obra visual inèdita totalment desconeguda”, ha reivindicat Creus.

L’exposició mostra també un vídeo amb una conversa entre Fina Miralles i el seu alter-ego, Anif Sellerim (Fina Miralles al revés).

“En aquest vídeo la Fina posa en negre sobre blanc el seu concepte de l’art”, ha detallat Creus. Així, la mateixa artista explica què és per ella l’art.

A més, l’exposició incorpora a les parets llençols amb cites de l’obra escrita de Miralles, extrets dels quatre volums editats per Creus i publicats per la Fundació Ars. Alguns d’aquests fragments també s’escolten llegits per la mateixa Fina Miralles.

Foto portada: pla general de dues pintures del gran cicle Memorial, realitzades per Fina Miralles l’any 1996 i exposades a La Casa Elizalde. Imatge del 8 de març de 2021. Autor: ACN. 

Comments are closed.