David Vila i Ros

David Vila: “L’autoestima que tenim com a comunitat lingüística és molt baixa”

L’escriptor, docent i dinamitzador lingüístic, David Vila i Ros, ha escrit El petador màgic, una nova novel·la d’aventures per a infants de quart i cinquè de primària que reivindica l’ús del català i la conservació del planeta Terra. És la segona part de Les sabates esblenades, on els seus cinc protagonistes en comptes de viatjar cap al passat van el futur.

En aquesta entrevista Vila no només ens fa conèixer el seu nou llibre, sinó que també ens parla de la situació del català i el projecte de Llenguaferits.

Com va començar la idea d’escriure El petador màgic?
Durant els anys 2017 i 2018, dins el programa que es deia Seguint el fil de l’Ajuntament demanaven un autor local que escrivís una història i després aquest anava els centres escolars a compartir-la. Aquell estiu vaig crear Les sabates esblenades i amb una de les escoles em van dir: ‘però no faràs una segona part d’aquesta història?’ Volem que tinguin més aventures aquests cinc personatges. Així doncs, veien l’èxit, em vaig animar a escriure una segona part que és El petador màgic.

D’on sorgeix el títol?
A l’escola La Nostra Llar una nena, que per cert surt acreditada en el llibre, em va proposar el títol. Em va dir: has de fer servir el petador màgic i ho vaig tenir molt clar. El primer llibre d’aquesta colla és ‘Les sabates esblenades‘ el verb esplanar és sabadellenc i quan em van dir el petador vaig pensar: tinc un altre títol amb un sabadellenquisme, i això em va agradar molt.

Quina història trobarem en ‘El petador màgic‘?
En contraposició en ‘Les sabates esblenades‘ que anaven el passat, aquí ho projectem cap al futur on té un punt de ciència-ficció. Em va atreure crear una societat distòpica i fosca perquè a mi hi ha temes que em preocupen a escala mediambiental i social. Aleshores vaig pensar: i si d’aquí cent anys tot això estar en una situació desastrosa? No és per ser pessimista, el contrari, és per dir: o reaccionem o realment podem acabar carregant-nos el planeta. Així doncs, vaig crear aquesta societat que es trobaran els protagonistes, però amb la idea que tornin el present i quan tornin, vinguin amb el plantejament de canviar aquesta societat individualista, contaminant i que menysté la llengua.

El que es troben els personatges, és el que es trobaran els lectors un Sabadell d’aquí a cent anys no gaire agradable, però alhora les reflexions per intentar canviar-ho.

Parles que els personatges es trobaran un futur on es menystingui el català. Com ho has reflectit en el llibre ‘El petador màgic‘?
Els personatges parlant de la problemàtica del català, la qual estar en una situació d’emergència. Totes les dades ens indiquen que l’ús social del català cau perquè els catalanoparlants canviem de llengua i estar el nostre abast impedir-ho que és simplement parlant-la. Són aquestes reflexions que fan els protagonistes perquè es troben un Sabadell on el català no acaba de ser.

Parlant sobre l’ús del català en el futur, penses que els catalans tenim vergonya de publicar en català a les xarxes socials?
Hi ha un punt de vergonya. L’autoestima que tenim com a comunitat lingüística és molt baixa. Amb les activitats que fem preguntem quina posició ocupa el català i les respostes són devastadores. És a dir, el món hi ha unes 6.000 llengües aproximadament i situen el català entre la 1.500 i 2.000 i realment el català estar en el lloc 88. Estar entre les 100 llengües més parlades del món, per tant, podem usar-la sense vergonya ni prejudicis.

Com a docent que ets quin missatge llançaries els adolescents perquè utilitzin el català a les xarxes socials?
El que els hi diria és que entenguin que les llengües creen comunitat i, per tant, nosaltres podem crear comunitat en català perquè som gairebé deu milions de parlants. Si tothom renúncia la seva llengua ens acabarem trobant un escenari on a les xarxes socials acabin predominant cinc o sis llengües en l’àmbit mundial i només això ens empobreix. ‘El petador màgic‘ és una miqueta això, però pels més petits, que vegin la importància de les llengües. És important preservar i utilitzar la llengua pròpia perquè és el que ens fa diferents.

Quina serà la data de publicació d”El petador màgic‘?
Fem la presentació a la Llar del llibre el dimecres 30 de novembre a les 7 de la tarda amb la Sílvia Morilla que és la il·lustradora del llibre.

Els beneficis que obtinguis amb la venda del llibre els destinaràs, com has fet anteriorment, a alguna entitat solidària?
En aquest cas no ho hem pensat. L’últim llibre que vaig publicar va sortir en el moment que començava la guerra d’Ucraïna hi havia la llau de refugiats doncs vam dir: mira tots els beneficis cap a ajudar aquestes persones refugiades, però en aquest cas no m’ho havia plantejat.

No només estàs escrivint sinó que també tens Llenguaferits. Com va sorgir la idea de fer aquest projecte, el qual t’acompanya la Jessica Nequelman?
La Jessica i jo som persones boges per la diversitat lingüística i pel català i vam dir: hem d’engegar algun projecte que ens permeti compartir aquesta passió per la diversitat lingüística i preservar el català, i a partir d’aquí vam començar amb ‘Llenguaferits‘. És d’aquelles coses que és una mica contradictori, perquè ens agradaria no haver hagut de muntar una cosa així perquè el català ja estigues normalitzat. És com les entitats ecologistes que tant de bo no haguessin d’existir perquè el planeta estigues en perfectes condicions, però, quan et trobes que això no és així doncs cal posar fil a l’agulla.

Com us va afectar el confinament provocat per la Covid-19 per tirar endavant el projecte de ‘Llenguaferits‘?
La primera feina que vam preparar va ser un programa per Ràdio Sabadell que ens van aprovar dos dies abans que ens tanquessin. El vam poder reprendre el cap d’un any i mig. Quan es va començar a permetre la mobilitat vam anar a fer conferències i tallers arreu de Catalunya.

FES-TE SUBSCRIPTOR A PREU BLACK FRIDAY FINS EL 27/11!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: David Vila i Ros. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.