Un llibre secciona les milicianes que van lluitar contra Franco. Les dones combatents que van estar en primera línia del front durant la Guerra Civil. Es tracta del volum Les combatents: la història oblidada de les milicianes antifeixistes. L’han escrit Tània Balló i Gonzalo Berger i es presenta aquest dijous a la Casa Duran de la mà de l’historiador sabadellenc Esteveu Deu, qui està a mig camí de publicar la seva magna obra sobre la Guerra Civil a Sabadell.
L’acte de presentació del volum forma part del Dia Internacional de les Dones i s’emmarca també en el programa d’activitats sobre memòria històrica. El volum descriu històries personals de les milicianes que van lluitar contra Franco.
En els primers compassos de la Guerra Civil, la participació de les milicianes al front bèl·lic va ser de primera magnitud. No obstant, a mesura que van passar els mesos, les seves organitzacions les van anar relegar a la rereguarda i les cures. No només això: van ser menystingudes pels seus propis companys a l’exèrcit republicà i, passada la guerra i la repressió, els autors del llibre sostenen que la història les va oblidar.

El volum recupera les seves històries i testimonis, ressegueix les seves biografies, els fronts on van lluitar, el pas enrere del front, les tasques que van fer fins la derrota republicana l’any 39, l’exili i el seu destí final. Així s’expliquen històries com les de Pepita Laguarda, qui va es va apuntar a les milícies abans que el seu xicot provocant que ell, per no ser menys, també s’hi apuntés. O Maricruz Carrocera, dona del periodista nord-americà i corresponsal de la CBS James Leigh White, que va acabar a la presó per rebutjar Franco.
Dones crucials al front
Berger i Balló reivindiquen, des de la documentació, com les dones van ser crucials per desenvolupar els sindicats o la lluita a les trinxeres. Les seves tasques va incloure, entre moltes altres, les de fuselleres, proveïdores i artilleres; tramviaires, camioneres, xoferes i personal d’aviació; personal d’ensenyament de tir i instrucció; encarregades de rentar, cosir i planxar; de la correspondència; de d’assistència social, dels familiars dels combatents i les que portaven el control dels subsidis.

Els autors del volum expliquen bona part de les històries de les prop de 1.200 combatents antifeixistes documentades a Catalunya. En bona part s’han pogut reconstruïr gràcies a la voluntat dels seus deixebles de recuperar el seu testimoni i el seu paper a la història.
Els autors
Tània Balló (Barcelona, 1977) és autora de diversos llibres: Las Sinsombrero (2016), Querido Diario: hoy ha empezado la guerra (coescrit amb Gonzalo Berger, 2017) i Ocultas e impecables (2018). Compta també amb una dilatada trajectòria com a productora i directora de cinema i televisió.
Gonzalo Berger (Barcelona, 1977) és doctor en Història i docent universitari. És autor de diversos llibres i treballs d’investigació i coordina els projectes de recerca Dones en Guerra i Espais de la Batalla de Mallorca.
Què he de fer si hi vull anar?
La presentació del llibre serà dijous (18.30 hores) a la Casa Duran. És gratuït però, per les restriccions, cal confirmar l’assistència abans a través del telèfon 93 727 85 55.