Sabadell homenatjarà el polifacètic artista Feliu Formosa coincidint amb el seu norantè aniversari. Nascut a la ciutat l’any 1934, ha desenvolupat una prolífica carrera professional en el món del teatre, la poesia i la traducció. Els actes començaran el 4 de novembre amb una exposició al Casal Pere Quart i tindran el seu punt més àlgid el dia 11 del mateix mes amb un espectacle al Teatre Principal.
L’Ajuntament, juntament amb una comissió formada per artistes relacionats amb Formosa, ha presentat el programa aquest dimecres. Les activitats es troben emmarcades en el tram final de la Capitalitat Cultural Catalana. A banda de les anteriorment esmentades, s’hi sumen altres propostes que acabaran de tancar aquest cicle, organitzades per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Espai FOC i Papers de Versàlia, amb la col·laboració de la Diputació.
Una mostra per (re)descobrir Formosa
Tot i ser una figura amb una gran influència en les lletres catalanes, Formosa encara és un autor desconegut per al gran públic. Per això s’ha preparat l’exposició que duu per títol Qui és Feliu Formosa?, comissariada per Francesc Ventura, que té com a objectiu resoldre aquest interrogant i apropar el llegat de Formosa a la ciutadania. L’exposició compta amb vuit plafons informatius, textos, fotografies i dos punts de projecció d’imatges. La inauguració tindrà lloc el dia 4, a les 19 hores, amb un acte que comptarà amb els rapsodes Sílvia Bel i Jordi Bosch, i estarà disponible al Casal Pere Quart fins el 29 de novembre.
Com serà l’espectacle principal?
Més endavant, el punt central del programa és un espectacle creat per a l’ocasió, Molt bé diu, senyor Feliu! Homenatge a Feliu Formosa, que es produirà el dilluns 11 de novembre, a les 20 hores, al Teatre Principal. Amb guió i direcció de Rosa Renom i Francesc Ventura, inclourà textos escrits i traduïts per Formosa sobre temes molt diversos, sense oblidar l’humor. Hi participaran artistes com Joan Anguera, Pere Arquillué, Jordi Boixaderas, Andrés Corchero, Mario Gas, Anna Güell, Marissa Josa, Mònica López, Vicky Peña, Carme Sansa, Ester Formosa (veu) i Lisboa Zentral Cafè (dirigit per Joan Alavedra).
Més activitats
El cicle inclou altres activitats relacionades amb el recorregut de Formosa. La Fundació Bosch i Cardellach, per exemple ha organitzat ja dues activitats i portarà Formosa a recitar poesies seves el 15 de novembre, a les 19 hores, al Casal Pere Quart, al costat de Marta Tricuera, Jep Barceló i Roc Casagran. A més el 28 de novembre, Papers de Versàlia presentarà un àlbum monogràfic de Formosa, Por/poder, també al Casal Pere Quart, a les 19 hores. El programa homenatge es tancarà el 29 i 30 de gener de 2025, a les 20:30 hores, a l’Espai FOC, amb una lectura dramatitzada del llibre Raval, de Feliu Formosa, amb Jordi Boixaderas i Jep Barceló. Finalment, el número 41 de la revista d’història Arraona, que apareixerà enguany, inclourà un “Testimoni” sobre Feliu Formosa.
Formosa: un artista versàtil i discret
Formosa és un home de lletres polifacètic, que ha dedicat la seva vida a la traducció, el teatre i la poesia. Va néixer a Sabadell, però va desenvolupar bona part de la seva trajectòria a Terrassa, on va ser professor de l’Institut del Teatre i va deixar petjada entre la nova generació d’actors i dramaturgs.
És, a més, un intel·lectual que té el Premi Carles Riba, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Nacional a l’Obra d’un Traductor concedit pel Ministeri de Cultura i el Premi Friedrich Gundolf a la difusió de la cultura alemanya a l’estranger, concedit per l’Acadèmia de la Llengua i la Literatura Alemanyes, entre molts altres. També compta amb la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mèrit Cultural, concedida el 2012.
Foto de portada: Feliu Formosa, en una imatge d’arxiu. Autor: ACN.
Pingback: 10 propostes de tot tipus per passar el cap de setmana
Pingback: Gran homenatge a Feliu Formosa