Una sessió de 'Teatre de Barri'. Aquest dimarts al centre cívic de Can Deu. Autor: David Chao.

Teatre de barri: el projecte que ha de donar lloc a dues noves companyies teatrals

  • El projecte ‘Teatre de Barri’ es divideix en tres fases i l’objectiu final és obrir dues companyies teatrals l’any 2023.
  • Actualment estan a la meitat de la primera fase, la ‘Posada en escena’, i ja hi ha una vintena de veïns interessats.

La cultura ha estat un dels sectors més perjudicats durant la pandèmia; però arran de la seva absència o activitat altament limitada, són moltes les persones que han volgut reviure-la i potenciar-la. En clau local, un actor i un músic sabadellenc, Jaume Garcia i Enric López, han començat un llarg procés per impulsar almenys dues companyies de teatre a la ciutat; concretament, als barris on creuen que hi ha més necessitat d’oferir activitats culturals: a Can Deu i a Can Llong. De moment, una vintena de persones (dones, en la seva majoria) estan aprenent les principals tècniques d’interpretació teatral i, si tot segueix com fins ara, l’any que ve començaran a donar forma a aquesta prova pilot.

Cinc dones es col·loquen en rotllana i comencen a cantar eufòricament al costat dret de l’escenari. A la banda esquerra, una parella interpreta una escena amb una alta càrrega emocional i, a baix, a les butaques, un home repassa el guió una vegada rere l’altra. L’actor i un dels impulsors del projecte Jaume García els anima i els assessora. Així són els assajos de ‘Teatre de Barri‘ que s’imparteixen cada dimarts de 19:30 a 21 hores al centre cívic de Can Deu i els dimecres a la mateixa hora al centre cívic de Can Llong.

Una sessió de 'Teatre de Barri'. Aquest dimarts al centre cívic de Can Deu. Autor: David Chao.
Una sessió de ‘Teatre de Barri’. Aquest dimarts al Centre Cívic de Can Deu. Autor: David Chao.

En total cada grup assistirà a un total de 13 assajos (ara només en queden la meitat) i abans de Nadal exhibiran una petita mostra de tot el que han après. La representació a Can Deu serà el 21 de desembre i a Can Llong el 22. L’altre autor del projecte, Enric López, valora molt positivament la prova pilot del que vol que acabi sent una companyia de teatre en cada barri on s’imparteix:

“És un projecte molt llarg, però que ha tingut molt bona rebuda tant pels barris, com per la FAVS [la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell] com l’Ajuntament. Un dels desitjos que tenim és l’autogestió: que arribi un dia on la companyia tingui vida pròpia i tiri endavant per sí sola. Nosaltres hem portat el cuquet”.

Tres dels participants al grup de Can Deu no havien fet mai teatre, però amb aquestes sessions han descobert que els agrada molt. Tots ells van als assajos pel mateix motiu:

“A mi particularment m’està aportant unes sensacions super positives. Aquí em desinhibeixo i tenim l’oportunitat de ser com som nosaltres, que a la vida està tot molt encotillat. Aniré als assajos d’Iniciació al teatre”, reflexiona Trinitat Gutiérrez.

El curs ‘Iniciació al teatre’ fa referència als assajos que començaran a principis del 2022, si tot va tal com Garcia i López tenen previst. Amelia Gómez i Ferran Larriba opinen exactament el mateix, però Larriba afegeix que començar aquestes sessions ara, després de gairebé dos anys de pandèmia, “és una oportunitat per tornar a relacionar-se i a perdre la por a estar amb gent nova”. En aquest sentit, Gómez també celebra que és una manera de fer barri i conèixer noves amistats. De moment, el grup dels dimarts ja té 12 persones que hi van de manera regular i, el del dimecres, una desena. López confia en poder estendre aquest pla a altres zones, ja que assenyala les diferències entre els set districtes de la ciutat com un punt a favor i enriquidor a nivell cultural.

Més grans a Can Deu; més joves a Can Llong

Una de les diferències més notables entre els dos grups pioners en aquesta prova pilot és l’edat: mentre que el grup de Can Llong té una mitjana de 35 anys, el de Can Deu s’enfila fins als 50. Per contra, tots dos grups estan formats majoritàriament per dones: el primer no té cap home i el segon només dos (de 12 membres en total).

Una de les assistents al ‘Teatre de Barri’ de Can Deu, Trinitat Gutiérrez. Autor: David Chao.

A banda de la diversitat de perfils, Garcia i López també volen ampliar les facetes professionals implicades en aquest projecte: actualment tots els interessats es dediquen a l’actuació i interpretació teatral, però més endavant els faltaran encarregats de vestuari, de l’escenografia, cosidors, maquilladors, compositors de les bandes sonores, tènics de so, entre altres.

Objectiu: consolidar dues companyies de teatre amateur l’any 2023

Actualment, en les sessions de ‘Posada en escena’ els dos grups estan preparant un monòleg i un diàleg que acabarà amb una cançó. Els participants que vulguin continuar aquest camí seran qui tiraran endavant la “Iniciació al teatre’, la següent fase de la idea de ‘Mon Frère’ (el nom artístic de García i López), i que culminarà amb ‘Fem companyia’ l’any 2023. D’aquí en sortirà una companyia de teatre en cada barri on hagi fluctuat, que de moment confien en que sigui a Can Deu i a Can Llong. Garcia argumenta que han escollit aquests dos barris perquè “són llocs on tradicionalment no hi ha hagut mai activitats culturals d’aquest tipus”. López afegeix que volien recuperar i potenciar l’esperit de la cultura popular:

“Ens recordàvem de quan a Sabadell es feia la mostra de teatre i vam voler recuperar aquest esperit. A més, també teníem ganes de fer coses als barris; no només portar la cultura als barris on no se’n fa, sinó generar-la als barris”, exposa López.

La decisió de començar unes sessions de teatre sota el lema ‘Posada en Escena’ al Centre Cívic de Can Llong i de Can Deu no és arbitrària, sinó que els dos autors del projecte van elaborar un estudi prospectiu per detectar on faltaven ofertes d’aquest tipus i defensar així la seva idea. Les regidories de Participació i de Cultura els van donar llum verda, la FAVS els va donar suport, i l’última setmana de setembre va començar ‘Teatre de Barri’: des d’aleshores ensenyen als assistents a analitzar un text i interpretar un personatge a través de diferents tècniques o exercicis teatrals.

Foto portada: Una sessió de ‘Teatre de Barri’. Aquest dimarts al Centre Cívic de Can Deu. Autor: David Chao.

Comments are closed.