El passat 23 de novembre de 2021 va tenir lloc una important cita per a les entitats de la plataforma Vàlua del Tercer Sector de Sabadell. En ella vam poder agrair personalment a les empreses de Sabadell i rodalies, el seu compromís per a la millora social dels habitants de la nostra ciutat.
Arreu, el teixit empresarial és essencial per portar a terme projectes socials com el de les entitats que formem part d’aquesta plataforma. Un cop més, les grans, mitjanes i petites empreses han fet possible que aquesta trobada del passat novembre fos un èxit.
Xalest agraeix personalment la labor que fan les 24 empreses reconegudes enguany per part nostra, pel seu compromís en la inserció de pràctiques del nostre alumnat. No sempre és fàcil fer-se càrrec de l’aprenentatge d’un estudiant i a més, sovint aquest recolzament s’intensifica quan són noies i nois amb algun tipus de dificultat, però totes les empreses que ens han donat i ens donen aquest suport, tenen molt clara la visió acollidora d’una ciutat inclusiva com la nostra.
Les veus expertes com la de la mateixa Francina Alzina, presidenta de la Taula del Tercer Sector de Catalunya, van tornar a fer palesa la necessitat de seguir lluitant per la inserció de les persones amb més dificultats en l’accés al mercat laboral i, en definitiva, pel bé de tota la societat.
Són moltes les experiències d’èxit que podem explicar de la nostra escola quan un empresari o empresària ha cregut en el valor d’un dels nostres estudiants, més enllà de les seves capacitats personals o limitacions socials, sent l’actitud positiva davant la vida, la millor garantia per a la seva inserció laboral. Exemple d’això, i amb paraules de la Sílvia Ribera de l’empresa Busquets Gruart, que acull a alumnes en pràctiques del perfil d’arts gràfiques:
“Aquests nois i noies ens donen una visió de la vida ben diferent, ja que ens ensenyen a relativitzar els petits problemes del dia a dia i centrar-nos en el que de veritat val la pena”.
Quan un/a jove accedeix a un lloc de pràctiques ho fa amb molta incertesa i a la vegada, amb una gran il·lusió, sent conscient de la responsabilitat que té de defensar la seva vàlua. Mica en mica, quan veuen que són capaços de transformar l’aprenentatge en una situació de producció real, creix la seva autoestima i per tant, el seu compromís. Per a nosaltres, és la millor manera de forjar a un bon treballador.
Malgrat el nostre convenciment, en un estudi recent de l’entitat DINCAT es mostra que només 1 de cada 5 persones actives amb discapacitat intel·lectual té feina. Aquesta taxa d’ocupació és d’un 20%, mentre que la de persones sense discapacitat és de gairebé un 70%, evidenciant un cop més la necessitat d’un compromís més gran per part de les administracions, a tots els nivells.
Si sumem a la resta dels col·lectius, l’escletxa es fa més gran encara. Sabem que l’accés al treball és un dret recollit a la Constitució, però el cert és que, ja sigui per raons d’ètnia, cultura, sexe, discapacitat, trastorn, etc… la realitat és ben diferent. I per acabar d’amanir-ho podem afegir un polsim de burocràcia. Això fa que les entitats que hi treballem cada dia per aquests col·lectius, tinguem ben clar que hem de seguir lluitant per a la inserció social i laboral dels més desfavorits, però no seria possible de veritat sense les empreses, que són qui tenen la possibilitat de transformar aquest recolzament en contractes de treball.
Tornant al cas que ens ocupa a Xalest, aquest recolzament es dona en cada una de les empreses que acullen a un/a alumne en pràctiques, ja sigui del perfil d’arts gràfiques o el de pastisseria i forneria, les dues modalitats professionalitzadores que oferim des del nostre institut. Tots i cadascun dels estudiants té l’oportunitat de posar en pràctica el que ha après en un lloc de treball real, amb companys i companyes que desenvolupen la seva activitat professional des de fa temps. Ells poden ensenyar, no només les competències pròpies del perfil professional, sinó el rol que ha de tenir un treballador del segle XXI.
Algunes d’aquestes empreses ens van poder acompanyar en l’edició “Empresa amb Vàlua” d’aquest any, a on vam poder donar-li, de mans del propi Ajuntament de la ciutat, el seu merescut reconeixement a la seva dedicació.
Considerem, doncs, importantíssim fer actes com aquest en què podem compartir una estona amb les empreses que ens fan costat en aquesta difícil tasca, perquè creuen en nosaltres i, per damunt de tot, perquè creuen en els valors i capacitats de totes i cadascuna de les nostres persones usuàries.
Des de totes les entitats que formem part de Vàlua i en concret, des de Xalest, només queda reiterar el nostre agraïment a les empreses que van poder assistir a la trobada, per donar-nos l’escalf necessari per seguir endavant en la millora de la nostra societat.
Francesc Muñoz, Coordinador Pedagògic de l’Escola Xalest