La comunitat dels drapaires d’Emaús, “cap a altres raons per viure”. Més de 35 anys a Sabadell.

Des de novembre de 1980, l’associació drapaires d’Emaús de Sabadell és una comunitat d’acollida aconfessional i a-partidista  per a persones que busquen una manera de viure més solidària o perquè han estat excloses per la societat, a fi d’aconseguir satisfer les pròpies necessitats humanes i socials i per poder servir a altres persones més necessitades que elles.

Aquesta comunitat forma part d’un moviment social de solidaritat internacional que va fundar al París de post-guerra el capellà obrer Abbé Pierre juntament amb la Lucie Coutaz i en Georges Legay. El moviment Emaús s’organitza al voltant de tres eixos: la comunitat de vida, el treball cooperatiu i els projectes de solidaritat, sempre al costat d’aquells que ho necessiten més.

Vivim en una comunitat auto-gestionada de persones d’orígens socials i geogràfics diferents. Aquesta és la forma originària del moviment i la que predomina en aquest grup a Sabadell. Les companyes i els companys conviuen en la mateixa casa i prenen les decisions en la seva assemblea. Treballen plegades en una cooperativa de reciclatge i de recuperació de roba,  llibres i de petits objectes en bon estat que venen als Encants (carrer Illa, 56) i a la botiga de Can Rull (carrer Sant Isidor, 7). Així revaloritzen els residus de la nostra societat de consum i donen una vida més digna a algunes persones que han estat metafòricament llençades també per la societat. Si voleu col·laborar, podeu donar la roba que no utilitzeu als punts de recollida arreu de la ciutat i també portar objectes de segona mà, així com roba, als Encants.

Gràcies al seu treball i a la contribució del voluntariat, han engegat i participat en diferents projectes de solidaritat al llarg de la seva història. A la dècada dels 1990, van ser els promotors del Rebost Solidari, van engegar el projecte Sara per a seropositius i malalts de SIDA, en col·laboració amb Cáritas. En destacaríem també el projecte Oasi d’acollida temporal d’immigrants irregulars (2003-2011) organitzat amb l’SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants), de què són una de les entitats fundadores. A l’Espai Terapèutic del carrer Illa, les psicòlogues voluntàries ofereixen suport psicològic per a persones amb pocs recursos segons les seves possibilitats. També col·laboren i mantenen projectes de desenvolupament amb diversos projectes de solidaritat a l’Amèrica Central, a Nicaragua i a Yurimaguas (Perú). Els diners que obtenen de les nines que voluntàries recuperen als Encants s’envien a Chiapas (Mèxic)… Promotors de FETS (Banca Ètica), diverses empreses d’Inserció Social i laboral i innombrables campanyes pel salari social.

A més a més, volen donar a conèixer la figura del fundador, l’Abbé Pierre, i sensibilitzar la població sobre temàtiques socials a través de la Fundació Abbé Pierre. A la Galeria Abbé Pierre (carrer Illa, 56), les dues últimes exposicions que tancaran l’any estaran dedicades als joves que han d’emigrar a altres països per tal de trobar feina del que han estudiat i sobre Joan Brossa des de la seva faceta més lluitadora i agitadora de ments.

Comments are closed.