L’experiència d’aprenentatge i servei de sis alumnes d’ESO amb Càritas

Aquest és un programa que Càritas ofereix a les escoles de la ciutat amb l’objectiu de sensibilitzar els alumnes sobre la problemàtica social que ens rodeja i al mateix temps, involucrar els alumnes seleccionats perquè siguin ells mateixos els que esdevinguin protagonistes del programa que se’ls ofereix.

L’Escola Santa Clara

L’Escola Santa Clara, del Club Natació Sabadell, és una de les escoles interessades en aquest esquema de sensibilització. En el programa que hem elaborat conjuntament i que aquests dies està en plena activitat,  hi participen sis alumnes de 4rt d’ESO (15-16 anys).  D’entre tots els serveis assistencials i formatius de Càritas a Sabadell, el programa escollit ha estat elServei Materno-Infantil.

El Servei Materno-Infantil de Càritas

Des del 1992, Càritas ofereix aquest programa d’assistència a nadons i infants fins a 3 anys i les seves mares, tots ells procedents de famílies desestructurades i amb greus mancances econòmiques i socials. Durant l’any, el Servei ofereix 25 places a infants i les seves mares, en dos torns de cinc mesos cada un. El programa està coordinat per una tècnica educadora social i un equip de voluntàries, entre les que podem trobar diverses especialitats professionals: metge, infermera, psicopedagoga, mestra, fisioterapeuta, cuinera, etc.

L’objectiu és doble: d’una banda protegir l’infant que es troba en una situació de vulnerabilitat, proporcionant-li els elements propis d’aquesta fase inicial de la vida: alimentació apropiada, assistència sanitària, etc., i de l’altra, proporcionar a les mares, que sovint es troben en una situació d’angoixa i mancança total de recursos, els elements formatius i materials adequats per tal de que puguin desenvolupar correctament el seu vincle maternal. El Servei compta amb unes instal·lacions pròpies per a poder atendre els infants i per poder desenvolupar l’acció formativa amb les mares, i s’ubica a la seu de Càritas al c. de la Salut, 42.

El dia comença amb la preparació de l’esmorzar per als petits, el bany i la teràpia de massatge d’estimulació psicomotriu i, en definitiva, la potenciació del vincle mare-fill. Mentre les voluntàries s’ocupen dels infants, les mares poden assistir a les sessions formatives. Finalitza la jornada, preparant el dinar per a mares i fills. És també molt important el poder treballar l’empatia i l’autoestima de les mares, sovint angoixades per la pressió que imposa el fill, sense tenir els coneixements i els mitjans necessaris per a poder-lo atendre correctament. El programa compta amb el reconeixement i l’ajut econòmic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell, així com de la Fundació Barnola-Vallribera, de la nostra ciutat.

El programa de sensibilització amb els joves

Dins els límits de l’esquema descrit, inserim el programa que oferim als joves i que consta de diferents fases. La primera és la fase de coneixement de la realitat: els joves son convidats a conèixer de primera mà el Servei, els seus protagonistes –mares, infants, voluntàries- i les seves activitats diàries; tot plegat assistits per una de les nostres tècniques. L’impacte acostuma a ser important, atès que els nois i noies no viuen en entorns desestructurats i amb situacions de precarietat en que estan immerses aquestes mares. Per part nostra, els convidem a ajudar-nos a aconseguir els objectius marcats per Servei, aconseguint aliments i productes d’higiene que ens permetin donar continuïtat al nostre programa.

Un cop coneguda aquesta realitat, passem a la segona fase, que es desenvolupa a la pròpia escola i en la qual els protagonistes son els alumnes. Son ells els que han de dissenyar una campanya per aconseguir els objectius que els hem marcat. Es tracta bàsicament d’un exercici de comunicació en el qual ells han de transmetre les emocions que han viscut i la realitat que han observat, per tal d’aconseguir l’objectiu marcat. Utilitzen els mitjans en els que estan familiaritzats: xarxes socials, webs, cartelleria, etc. per tal de fer arribar el missatge a les persones del seu entorn.

I d’aquesta manera arribem a la tercera fase i culminació del treball, que tenim prevista pel dia 23 d’abril, Sant Jordi. Es tracta de la recollida d’aliments i altres productes, que han estat demanant, i el lliurament dels mateixos a Càritas, amb el seu destí concret al Servei Matern-Infantil, que ells han conegut en detall.

Diversos objectius aconseguits …

A banda de la valuosa recollida de productes i aliments, l’objectiu final que ens proposem és la sensibilització d’aquests joves respecte d’una realitat social que els és molt propera en l’espai, però molt llunyana i desconeguda atès que no es produeix en els entorns socials habituals.

Intentem i esperem que aquest impacte que reben durant aquests dies, i la feina que ells mateixos dissenyen i duen a terme, els marqui una fita en el seu procés formatiu. Com a persones dins la nostra societat que, d’una banda produeix inevitablement aquestes situacions de marginació; però que també fa aflorar un fort corrent de solidaritat que es manifesta en els equips de voluntaris i en les aportacions econòmiques i en espècie que les organitzacions assistencials reben permanentment, les quals permeten aconseguir un equilibri social que d’altra manera seria molt deficient.

Comments are closed.