Plaça Marcet

[Vota] Cal retirar el nom de la plaça i l’escola a l’Alcalde Marcet?

L’Ajuntament reprèn la reforma del nomenclàtor després de la polèmica per l’informe Machado. Es busca una proposta per posar al dia el nom de carrers i places. El gran debat radica al voltant de les figures vinculades al franquisme i, en menor mesura, la dictadura de Primo de Rivera encara presents als carrers, places i equipaments (més info: ‘Què fem amb els nostres fatxes?‘). 

El debat és ampli però on és més espinós és al voltant de la figura de l’alcalde Josep Maria Marcet, màxim dirigent local entre 1940 i 1960. Falangista i franquista acèrrim, membre del Frente de Juventudes, va entrar encapçalant les tropes ‘nacionals’ el gener de 1939 a la ciutat i va ser l’alcalde durant els anys més durs del franquisme.

Però Marcet va ser també una figura respectada, fins i tot per bona part de l’esquerra. Va tenir una política de mà oberta, almenys més que els seus coetanis, va temperar la repressió, va buscar punts de trobada, i va passar a la història en positiu, cosa que no poden dir tots els alcaldes.
Josep Maria Marcet té una plaça i una escola a la ciutat. La plaça al centre i l’escola a Can Puiggener. Fisn el juny de l’any passat tenia un monòlit en la seva memòria a la plaça Marcet. Creieu que ha de seguir tenint-les o que, si el nomenclàtor es posa al dia, cal eliminar-ne la referència? Podeu votar a l’enquesta que encapçala la informació.

Foto portada: retirada del monòlit a Marcet. Autor: David B.