Medievàlia 2024. Autor: David Jiménez

Sabadell viatja en el temps amb una nova edició de Medievàlia

Centenars de sabadellencs omplen aquest dissabte els carrers del centre de la ciutat per endinsar-se en la cultura i la tradició medieval. Un any més, passejar-se per l’entorn del Mercat Central suposa fer un viatge en el temps a la petita vila de Sabatello a través de les demostracions d’oficis, les recreacions teatrals al bell mig de la plaça o les paradetes comercials, entre altres propostes. La 27ª edició de Medievàlia ha arrencat pendent del cel, però promet diversió i ambient familiar durant tot el cap de setmana.

El punt neuràlgic de la festa és la plaça del poble, al davant del Mercat Central, on es duen a terme la majoria dels espectacles en viu. Entre els més destacats de la programació es troben els balls d’espases, els malabars, les cercaviles itinerants, la música tradicional o les representacions d’escenes medievals. Qui vulgui descobrir oficis també tindrà l’oportunitat de presenciar diferents demostracions, com la de vitraller, a càrrec del mestre Joan Serra, a la cantonada del carrer de Sant Feliu amb el carrer Sant Quirze.

Medievàlia, aquest matí. Autor: David Jiménez.

Com sempre, un dels plats forts de Medievàlia tornen a ser les paradetes comercials, amb productes artesanals, que es troben repartides per l’entorn del mercat. Segons va detallar l’organització, aquesta edició ha atret un centenar de paradistes des de diferents punts de Catalunya. “Surts a veure com és la fira per curiositat i acabes donant-te un capritx quan olores els embotits i el pa de llenya”, explica rient la Mercedes, veïna de l’Eixample. Tampoc hi falten les carpes d’entitats locals com l’Associació Cultural de Can Feu, habituals en aquest tipus de cites.

Activitats per als infants

Entre el Museu de Paleontologia i els jardinets de la Fundació Caixa Sabadell, s’apleguen desenes de pares i mares amb els seus fills. Allà hi ha un bon grapat de jocs per compartir en família, sense pantalles, la majoria d’ells de fusta, pensats per explotar l’enginy. “És una oportunitat per allunyar-los de la tele i passar una estona diferent amb ells”, comenta Natàlia Torres, que ha vingut amb els seus fills.

Jocs infantils al carrer de l’Escola Industrial. Autor: David Jiménez.

Cal recordar també que per a aquesta edició s’ha recuperat la plaça del Gas, que acollirà diferents tallers adreçats a la canalla. Allà ens trobem amb el sabadellenc Víctor Becar, membre del grup de rol El Legado del Norte, a punt de posar-se la seva armadura. “Les expectatives són bones, és el segon any que venim i hi ha molta gent passejant i amb ganes de passar-ho bé”, explica. Al llarg del cap de setmana ensenyaran els infants a utilitzar les espases [de goma] i recrearan l’ambient d’un campament medieval.

Els organitzadors de la fira han fet una crida a visitar-la amb vestimenta d’època per aconseguir una experiència encara més immersiva, tal i com passa cada any a la fira modernista de Terrassa. La previsió és que 25.000 persones participin a l’esdeveniment entre els tres dies.

Més informació:

Foto de portada: espectacle de malabars. Autor: David Jiménez.