Plaça de Dolors Viñas

‘Carrers amb història (XX)’: Dolors Viñas i l’acadèmia

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui va ser Dolors Viñas?

Dolors Viñas va ser periodista i pedagoga. És la fundadora de l’Acadèmia Taulé Viñas, que va obrir amb 50 anys després d’obtenir el títol de Magisteri. El seu marit va ser Josep Taulé, que va ser president del Club Natació Sabadell. Els dos van ser cantaires de l’Orfeó de Sabadell.

La seva implicació a la ciutat, però, va anar més enllà. Va ser secretària del Museu de la Ciutat, i també de la Fundació Bosch i Cardellach. L’any 1972 va accedir a aquesta institució cultural tan històrica com a membre numerari, sent la primera dona en fer-ho. Va ser corresponsal de La Vanguardia durant 22 anys, de 1952 a 1974.

També va estudiar Filologia Hispànica i va ser estudiar l’obra literària de Bartomeu Soler. Va editar un mètode complet de mecanografia, el primer que s’editava en català i referent en la formació professional de l’època.

On està la plaça de Dolors Viñas?

L’any 2000 l’ajuntament de Sabadell va donar el nom de Dolors Viñas a una plaça darrere de la Ronda de Zamenhof.

Sabadell ciutat de pedagogs

Més enllà de Dolors Viñas, i la seva evident relació amb el centre Taulé Viñas que va fundar l’any 1957, el nomenclàtor de Sabadell té diversos exemples de pedagogs i persones relacionades amb l’educació, tant sabadellenques com de fora. Hem conegut el carrer de Jaume Viladoms i en els dies que venen parlarem també del carrer del Mestre Rius.