El carrer de Narcisa Freixas, al Centre.

‘Carrers amb història (XII)’: Narcisa Freixas, passió per la música

CARRERS AMB HISTÒRIA

Qui va ser Narcisa Freixas?

Narcisa Freixas va ser pedagoga i compositora. Va estudiar solfeig, piano, pintura i escultura, però es va dedicar a la música. Va destacar en l’estudi i divulgació de cançons catalanes i infantils. Va fundar l’escola de música ‘Cultura Musical Popular’ de Barcelona. Tenia una coral mixta que actuava en asils, hospitals i presons. I és que Narcisa Freixas, com altres sabadellencs, van ser precursors del moviment de renovació pedagògica.

L’any 1928 es va fer un llibre d’homenatge a la seva figura. Va refusar la creu del rei Alfons XIII perquè no volia més parabéns que l’afecte dels seus infants.

On està situat el carrer de Narcisa Freixas?

El carrer dedicat a la pedagoga està situat al Centre, entre el carrer de l’Illa i de la Creueta. Popularment, va ser conegut com el carrer del Mig Senyor. Des de l’any 1928 està dedicat a Freixas.

Durant 40 anys Sabadell va tenir una escola dedicada a Narcisa Freixas. L’any 1998 però va desaparéixer al fusionar-se amb l’escola Riu-sec per a crear al CEIP Teresa Claramunt.

Narcisa Freixas més enllà de Sabadell

La pedagoga i compositora passava llargues temporades al municipi vallesà de La Garriga. Allà rebia visites de gran alçada intel·lectual com el poeta Rubén Darío o els escriptors Eugeni d’Ors i Josep Carner. Freixas tenia una casa del gran arquitecte modernista Manuel Raspall.

El seu fill, el doctor Josep Maria Petit i Freixas va ser metge i escriptor i va fundar a La Garriga el sanatori per a nens amb paràlisi cerebral ‘Llar infantil Narcisa Freixas’.

De tota aquesta relació, La Garriga va dedicar un carrer a la sabadellenca, com també va fer l’ajuntament de Barcelona.