Foto portada: Juli Fernàndez, al despatx de l'alcalde. Autor: David B.

Juli Fernández: “la ciutat ha de viure amb normalitat tenir un alcalde independentista”

Juli Fernàndez (Sabadell, 1978) és alcalde de Sabadell des del passat dissabte. Va tenir els vots dels regidors del seu partit, Esquerra Republicana de Catalunya, més els de la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell.

L’entrevista es duu a terme al despatx de l’alcaldia, aquest divendres a primera hora de la tarda. Despatx que cedirà dintre de dos anys a Maties Serracant el seu soci de govern i cap de llista de la Crida per Sabadell.

Vostè va apostar per un govern municipal de base àmplia -CiU, ERC, Crida i Unitat pel Canvi (UpC). Està satisfet pel resultat de les negociacions que han desembocat en un executiu bipartit ERC-Crida amb només 8 regidors?
Sí, estic satisfet, perquè és el govern que ha estat possible a la ciutat. Un govern de regidors capaços de fer feina, de regidors preparats, amb il·lusió per canviar les coses i compromesos amb una manera de governar que pretendrà trobar acords i ponts de diàleg amb tothom.

El govern local està format per dues forces d’esquerra i independentista implantades als districtes del Centre sociològic de la ciutat. No li preocupa que tingui una composició política massa exigua i no estigui en ell UpC, que va obtenir bons resultats als barris i va signar l’acord de govern?
Aquest és un govern de tota la ciutat. Un govern per a tots els sabadellencs visquin on visquin, hagin nascut on hagin nascut i hagin votat a qui hagin votat. La nostra proposta és per a tota la ciutat. Per tant, el govern de Sabadell és un govern de tots els sabadellencs.

Molts observadors de la política local són escèptics respecte a que el motiu d’UpC per no ingressar al govern fos l’adhesió de l’Ajuntament a l’AMI. Què en pensa de la proposta d’aquesta formació de realitzar una consulta ciutadana sobre aquest tema?
Crec que, com alcalde de la ciutat, no em pertoca valorar les negociacions entre organitzacions. El que hem de fer és mirar endavant i treballar per restablir ponts i tirar endavant amb les propostes que compartim amb ells, però que també compartim amb altres forces polítiques de la ciutat.

Sobre el tema de la consulta, crec que el posicionament de l’acord de govern és clar: portar l’adhesió a l’AMI al primer ple. Fer consultes sempre és bo, però també crec que, en aquest àmbit, a Sabadell el 9 de novembre va haver una consulta amb un resultat on la suma dels vots a favor del sí és més àmplia que la suma dels vots a Esquerra, Crida, CiU i Unitat pel Canvi. Finalment, al ple anirà la proposta d’adhesió com diu l’acord de govern.

Li agradaria que a mig termini UpC entrarà al govern municipal?
L’acord de govern actual és entre la Crida i Esquerra. En aquest acord de govern Unitat pel Canvi va participar en molts punts. Estic convençut que en la governabilitat de la ciutat hi contribuiran de manera decisiva tant ells com Guanyem, com segurament CiU en alguns punts.

Contempla la incorporació al govern de Guanyem Sabadell que va donar-li suport a la investidura i que va ser decisiu per la seva elecció com alcalde?
Guanyem, igual que UpC, van actuar d’una manera molt responsable, facilitant i fent possible el canvi. Això és una cosa que se’ls hi ha de reconèixer i a Guanyem especialment ja que no van participar de les converses de l’acord de govern. El reconeixement hi és, però ara el que s’ha de fer és treballar per veure quins punts en comú, quines qüestions podem compartir i tirar endavant plegats per tal d’assegurar la governabilitat de la ciutat.

Pensa que l’expulsió de Podemos de dos regidors integrats a UpC i la ruptura de CiU pot crear inestabilitat al consistori? Li sembla que ha estat una sort que no hagin entrat al govern?
Es tracta de conjuntures internes de formacions polítiques que segurament afecten a la seva estabilitat. Estic convençut i confio que, per sobre de qualsevol altre consideració, hi haurà la ciutat. No els hi desitjo cap altra cosa que no sigui superar les dificultats en què es troben, triïn els seus camins i que sàpiguen trobar els punts d’acord. Nosaltres volem bastir una manera de governar que no es basa en govern enfront d’oposició, sinó que volem facilitar la feina de totes les forces polítiques.

Fernàndez, al balcó del consistori. Autor. David B.
Fernàndez, al balcó del consistori. Autor. David B.

CiU va criticar molt durament “l’exclusió i el xantatge” que havien patit a les negociacions per la investidura. Quina valoració en fa? Creu possible redreçar les relacions amb aquesta formació?
Estic convençut que, un cop hi hagi govern a la ciutat, trobarem els ponts de diàleg amb CiU. Certament, moltes vegades no estarem d’acord, però en altres sí. Crec que la relació serà així per la voluntat del govern de trobar ponts amb tots els partits, però també perquè estic convençut de la seva responsabilitat amb la ciutat. En els moments actuals, que segur per a ells són complicats, sabrem trobar els punts de col·laboració.

Part de l’opinió pública creu que ERC aprofitarà l’alcaldia per fer de punta de llança del procés sobiranista cara a les eleccions del 27S. És això cert? No creu que podria provocar divisió social i política atès que l’independentisme a Sabadell a les municipals només va assolir el 41 per cent dels sufragis?
Soc l’alcalde de Sabadell. No soc l’alcalde d’ERC, ni de l’acord de govern. Això vol dir que governo per a tots els sabadellencs, però soc independentista. Per tant, Sabadell té un alcalde independentista. No veuria normal que, quan l’alcalde de Sabadell no ha sigut independentista, com ha estat a la major part de la seva història, la ciutat ho hagi viscut amb normalitat per part dels independentistes. Ara que ho és, considero que també s’ha de viure amb aquesta mateixa normalitat. Les meves declaracions públiques en el context del procés imagino que són previsibles i evidents. No crec que sorprengui ningú, defensant la necessitat d’una República Catalana perquè les nostres conciutadans visquin millor. Així, doncs, igual que durant la història de la ciutat hi ha hagut alcaldes no independentistes i han estat els alcaldes de tothom, els alcaldes independentistes també ho hem de poder ser.

Pensa penjar l’estelada a l’Ajuntament o en altre lloc visible de la ciutat?
Aquest detall no l’hem tractat a l’acord de govern. En el moment en què ens ho plantegem li donaré la resposta.

Quan preveu presentar el cartipàs amb l’estructura del nou govern municipal i l’assignació de regidories?
Estem treballant en el cartipàs de manera fluida. Sobretot en les concrecions, no només de primer nivell, de qui ocupa les regidories i les àrees, sinó també quins serveis i quines unitats formen part d’aquestes àrees. Particularment que els regidors tinguin les millors capacitats per assumir aquestes àrees. La confecció del cartipàs ha de ser la més ràpida possible.

Ha decidit quants càrrecs de confiança pensa anomenar?
No. Això és part del cartipàs i no depèn només del govern. És una qüestió que ha de ser oberta ja que els càrrecs eventuals inclouen les persones que treballen als grups municipals. D’altra banda, la llei RSAL recull un màxim de 18 càrrecs de confiança per a una ciutat com Sabadell.

Quan serà el seu salari com alcalde?
Cobraré un 25 per cent menys del que cobraven els anteriors alcaldes. El sou de l’alcalde quedarà en uns 60.000 euros anuals bruts.

Farà servir el cotxe oficial i l’escorta de l’alcalde?
No, no els faré servir.

El programa de govern preveu, en l’apartat d’ètica i bon govern, personar-se com acusació particular en el cas Mercuri. Quan pensen materialitzar-ho?
El primer dia vam preguntar com estava la qüestió i la nostra voluntat és accelerar-ho el màxim possible. De fet el ple municipal va aprovar personar-se com acusació particular. De manera que ja s’han donat alguns passos en aquest sentit. La màquina està en marxa. Ara s’ha de disposar d’una partida pressupostària plurianual per fer front a les despeses.

Mantenen el seu compromís de fer una auditoria?
Sí. Hem demanat que es comencin a elaborar els informes necessaris per tenir base per prendre decisions respecte a l’auditoria.

Com han percebut la reacció dels funcionaris i treballadors municipals amb el nou govern?
Una reacció molt bona. Són gent mot disposada, amb una vocació de servei indiscutible, malgrat haver passat temps molts difícils tant a nivell econòmic com a nivell de situació interna. Justament ara vinc de visitar un departament de la casa i cada dia ho he fet. Crec que dilluns acabo de veure tots els departaments. Comptem amb el seu talent i amb la seva professionalitat per arribar a assolir els objectius que ens plantejat. Sense ells no seria possible.

De quina manera pensa facilitar el treball i l’accés a la informació de l’oposició?
La nostra voluntat és posar tots els mitjans perquè l’oposició pugui exercir la seva tasca política i que tinguin els recursos que necessitin a nivell material, però també facilitar l’accés a la informació, al secretari de l’Ajuntament de forma directa… són coses que creiem poden facilitar la seva tasca d’oposició.

Ràdio Sabadell no té director des de fa més de dos anys. Quan començarà el procés per anomenar-lo? Com creu que s’ha d’assegurar la pluralitat informativa d’aquest mitjà municipal?
La voluntat d’aquest govern és que Ràdio Sabadell sigui un mitjà públic, transparent, accessible a tots els grups polítics i que confia en la professionalitat dels seus treballadors. Ara no li puc detallar en quin moment s’iniciarà el procés per anomenar nou director. Ara estem en la elaboració del cartipàs. En el moment que hi hagi responsables polítics determinats, iniciarem els processos necessaris per donar-li la volta al mitjà per tal que pugui ser una eina de comunicació pública de qualitat i escoltant als professionals a l’hora de prendre decisions. Aquesta és la voluntat del govern.

Una de les prioritats de l’executiu que presideix és el compromís respecte a la situació d’emergència social que pateixen molts sabadellencs. Té un calendari de reunions amb les entitats financeres i les companyies de subministrament energètic per tractar el tema?
Sí i tant. Durant aquesta setmana hem coincidit amb algunes i els hi avançat la nostra voluntat de trobar-nos i de parlar-ho. Aquest és un dels principals compromisos del govern. En aquest sentit he enviat una carta al jutge-degà de Sabadell per buscar vies i protocols per aturar els desnonaments de manera fàcil i gairebé automàtica com n’hi ha a d’altres ciutats i que aquí no teníem. He donat instruccions a Vimusa per tal que no hi hagi cap llançament en els seus pisos.

Despatx de Fernàndez, al consistori. Autor: David B.
Despatx de Fernàndez, al consistori. Autor: David B.

Obriran menjadors escolars aquest estiu cara als infants amb problemes d’alimentació?
Justament avui hem presentat el dispositiu de garantia de suficiència alimentària per infants i joves per tal que els nens i joves que reben beques de menjador tinguin garantida la seva alimentació de qualitat als mesos de l’estiu en que tanquen les escoles a través del Rebost Solidari. Alhora l’Ajuntament treballarà per habilitar espais que pugin utilitzar famílies que així ho desitgin a fi de poder garantir l’alimentació. Encara no sé si seran menjadors escolars o altres equipaments. Hem de ser conscients que avui acaba l’escola. En aquest sentit, hem traslladat als serveis tècnics de la casa, tant a Serveis Socials com de Promoció de la Salut, estudiar la viabilitat de poder fer això en aquests propers dies i veure si hi ha la capacitat per fer-ho. La voluntat del govern és generar totes les sinergies i sumes que garanteixin que la situació de vulnerabilitat dels infants i joves no hi sigui. També que aquestes situacions no siguin permanents, que siguin d’excepcionalitat i no de normalitat.

Vostès aposten per un canvi de model econòmic. Particularment volen recuperar les concessions de serveis municipals externalitzats. En aquest sentit tenen alguna prioritat?
Ja hem demanat que es facin informes dels serveis on la seva concessió s’acabi amb la voluntat d’internalitzar-los. Primer hem de fer l’estudi i després veurem quina és la seva viabilitat, però aquesta instrucció ja està donada.

Al seu programa vostè va defensar impulsar la capitalitat de Sabadell de la regió industrial vallesana. Té previst reunir-se amb els alcaldes de la comarca i altres agents socials i econòmics per tractar del tema?
Que Sabadell ha de liderar la regió industrial més important del país és una qüestió compartida amb els nostres socis i evidentment estarà en l’agenda. No a dia d’avui on estem executant les principals prioritats del govern, però és clar que Sabadell exercirà un lideratge compartit i col·laboratiu amb les altres ciutats del Vallès i amb la resta d’entitats socials i econòmiques. Sempre buscant com a objectiu final millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans. La recuperació de la indústria i de l’economia persegueix que els nostres ciutadans visquin millor i que tinguem més recursos per tal de gaudir de més serveis públics. Aquí creiem que el Vallès té una gran oportunitat com, per exemple, oferir transport públic intercomarcal, decidir quines són les infraestructures necessàries, decidir com gestionem els residus, quina és la formació professional adient… en definitiva, decidir sobre quines són les necessitats de la nostra gent, però sempre tenim com a prioritat el seu benestar.

El seu govern s’ha compromès a impulsar la elaboració d’un nou POUM. Ara bé, això és una tasca a mig i llarg termini. Quines són les urgents actuacions en matèria urbanística que pensa implementar?
L’altre dia, quan visitàvem la regidoria d’urbanisme, Maties Serracant, que és un expert en la matèria deia: planificació i gestió. És evident la necessitat que Sabadell es planifiqui per fer la ciutat del segle XXI i per això l’eina que tenim és el POUM. Però, a més a més, hem de continuar fent la gestió àgil, fàcil del dia a dia. I aquí hi han situacions en l’àmbit de l’urbanisme que són prioritàries com vaig esmentar en el meu discurs d’investidura. Tenim el soterrament dels FGC fins a Can Feu, la rehumanització o remodelació del Passeig, el Parc del Nord amb remoure les terres i tenim la connexió de la carretera de Castellar amb la C-58 que facilitaria molt el canvi de model de la Gran Via i pensar d’una altra manera la ciutat.

Respecte al soterrament dels FGC té previst reunir-se amb el govern de la Generalitat?
En el moment en què hi hagi govern enviarem opcions de trobada a tots els consellers de la Generalitat per tal de parlar de tots els temes pendents a cada regidoria. També al conseller Santi Vila per veure com reenfoquem la situació del soterrament.

L’acord de govern planteja una nova política de seguretat ciutadana i la dissolució de les unitats especials de la Policia Municipal. Pensa obrir un expedient disciplinari a l’intendent i sotintendent imputats en el cas Mercuri?
El govern complirà amb el seu compromís d’apartar de les seves responsabilitats a les persones imputades en el cas Mercuri. Prendrem les mesures que siguin necessàries per complir amb aquest compromís garantint els drets jurídics d’aquestes persones. No sé si l’expedient disciplinari és la via, però el que sí que farem és, amb la remodelació del govern, complir amb el nostre programa. En tot cas la Policia Municipal és un espai singular ja que el cap de la Policia és l’agent amb més rang, en el moment que l’intendent està de baixa, passa a l’inspector i després al sotsinspector. Això no és una qüestió de confiança política sinó de rang policial. Haurem de prendre les mesures necessàries per tal de que qui exerceixi el rang de cap de la policia no estigui imputat en el cas Mercuri. A dia d’avui, la cap de la policia és una sotinspectora que no està imputada ja que el senyor Duran i el senyor Cortés no estan exercint les seves funcions perquè estan de baixa.

En matèria de política cultural pensa mantenir el programa de les 30 Nits? Tenen pensat un nou model de Festa Major? Tenen plantejat noves iniciatives en aquest àmbit?
En l’àmbit cultural és important que les entitats siguin els agents vius d’aquestes programacions. Aquesta és una de les prioritats del govern. Respecte al 30 Nits és una qüestió de continuïtat institucional. Crec que els treballadors i les entitats que hi participen han de tenir el suport públic de l’alcalde. És important que hi hagi oferta cultural al carrer a càrrec de les entitats culturals de la ciutat i que això es pugui canalitzar i fer públic. Respecte a la Festa Major el model és el mateix: la implicació de les entitats que als darrers anys ha tingut un component important, però creiem que ha d’evolucionar. Ahir vam preguntar per la Festa Major i encara no sé quina és la situació al detall. La Festa Major d’aquest any en gran part serà producte de la planificació que ja hi ha hagut. En els propers quatre anys, si ha marge, haurem de pensar en les possibles alternatives tant respecte a la Festa Major com al conjunt de l’àmbit cultural.

En aquesta setmana que porta a l’alcaldia quines han estat les seves prioritats?
Les nostres prioritats han sigut transmetre la il·lusió i capacitat de fer un projecte nou, de regenerar, de fer possible les coses si ens les plantegem. I això ho hem fet, sempre al costat del Maties, amb els treballadors de la casa, transmetent-los la nostra confiança, reunint-nos amb entitats i exposant la nostra complicitat i predisposició a treballar conjuntament, com per exemple amb la PAHC. Hi han emergències i han urgències. Si han hagut qüestions d’emergència l’alcalde ha signat el que ha hagut de signar per garantir la normalitat de la institució. I més enllà de tot això, hem començat a definir les prioritats del govern, malgrat que això serà més fàcil de fer quan el govern estigui constituït i disposem de les informacions de totes les àrees. M’agradaria deixar clar la voluntat de traspàs de l’alcalde Sánchez en tot plegat i en els informes de totes les àrees. Cal reconèixer que l’anterior alcalde ha volgut facilitar les coses.

Foto portada: Juli Fernàndez, al despatx de l’alcalde. Autor: David B.

2 Comments