Foraster, en una imatge presa per la revista Timeout després de publicar Lisboa direcció París.

Mor Manuel Foraster, escriptor, periodista i activista cultural

L’autor sabadellenc ha mort després de patir càncer i s’ha dedicat els darrers dies de la seva vida corregir la tercera part de la seva trilogia literària que properament serà publicada per l’editorial Tusquests.

Manuel Foraster i Giravent va néixer a Sabadell l’any 1949. Va llicenciar-se en Filologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona  i fou lector a la Universitat de Bordeus III (França) i la Università degli Studi-l’Orientale de Nàpols (Itàlia). Posteriorment va dedicar-se a l’edició, el periodisme i la gestió cultural. Així mateix va ser responsable de comunicació i premsa de l’Olimpíada Cultural del COOB’92, del Col·legi de Premsa d’Arquitectes de Catalunya o del Centre Cultural de la Pedrera. També va dirigir la revista Nexus que editava la Fundació Caixa Catalunya i fou subdirector del setmanari El Món.  A més va col·laborar en diversos diaris i revistes. Foraster va ser vicepresident de la Fundació la Mirada d’estudis literaris locals i va ser comissionat d’algunes exposicions d’escriptors i fotògrafs.

Foraster novel·lista

Als darrers anys havia publicat dues novel·les, totes a l’editorial Tusquets, Factures pagades (2012) i Lisboa direcció París (2014) que estaven concebudes com les dues primeres entregues del que havia de ser una trilogia. La primera va ser qualificada pel poeta Narcís Comadira com una obra “elegant, cosmopolita, xafardera, divertida, plena de ressons”. La segona, basada en les experiències dels seus viatges, voreja l’autoficció i és un mirall de realitats recordades o inventades. Foraster patia càncer i els darrers dies de la seva vida els va dedicar a corregir el tercer volum de la trilogia que aviat publicarà Tusquests i que s’ha de titular Sabadell, gran central, Nova York, Rambla. Segons les declaracions del poeta sabadellenc Antoni Clapés al diari cultural digital Núvol, on Foraster col·laborava:

Segur que serà un gran llibre, com els altres dos. Un llibre que, de debò, estarà escrit en sabadellès —una llengua que, com la ciutat homònima, està en perill d’extinció. Una llengua de la qual en Manel n’era un dels darrers escrividors. Una llengua que ja pocs entenen”.

Foraster va editar i publicar l’any 2012, el llibre d’entrevistes Antoni Farrés i Sabater, tal i com l’hem conegut que mostra una visió calidoscòpica del personatge a través de persones que l’havien tractar de ben a prop. L’acte de comiat tindrà lloc al Tanatori Sant Gervasi de Barcelona, dimarts, 15 de març, a les 15:30 hores.

Foto portada: Foraster, en una imatge presa per la revista Timeout després de publicar Lisboa direcció París.