48 hores: el temps que demana l’Arc Metropolità per forçar un desallotjament

L’Associació Arc Metropolità, liderada per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha demanat al Congrés dels Diputats poder desallotjar un habitatge en un termini màxim de 48 hores si no s’acredita la titularitat de l’immoble. Farrés, igual que els vuit alcaldes restants, reclama aquesta reforma legal a fi de poder abordar les ocupacions de manera més eficient. La petició s’ha realitzat aquest dijous a Madrid en una trobada amb representants del PSOE, PP, Unides Podem, ERC, Junts, Cs, PNB i PDeCAT.

Alguns alcaldes de l’Associació Arc Metropolità (una entitat que engloba nou municipis de la demarcació, com Terrassa, Rubí, Vilafranca del Penedès, Mollet o Sabadell) han demanat el suport del Congrés dels Diputats per aprovar una reforma legal que els permeti actuar en contra de les ocupacions il·legals. Concretament, reclamen poder desallotjar un habitatge en un màxim de 48 hores si no es pot acreditar la titularitat de l’immoble, tant per part de l’arrendatari a través d’un contracte de lloguer com per part del propietari a través de l’escriptura.

“Tenim un problema amb situacions que s’eternitzen, els temps són massa dilatats. Cal posar-hi solucions”, ha defensat l’alcaldessa i alhora presidenta de l’Arc Metropolità, Marta Farrés.

En aquest sentit, i segons dades del Ministeri de l’Interior, Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges: representa el 42 per cent del total d’ocupacions de l’Estat i, d’aquestes, un 74 per cent es concentren a la província de Barcelona.

“Traslladem la necessitat de modificar el Codi Penal per endurir les penes de presó per ocupacions conflictives, que ara és només d’entre tres i sis mesos, perquè en alguns casos parlem de grups delictius que s’estan aprofitant de la desesperació d’altres persones per lucrar-se. És un problema real que tenim a les nostres ciutats i demanem la implicació de totes les administracions per donar-hi resposta”, ha afegit el vicepresident i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

De manera similar, en les trobades d’aquest dijous a Madrid també s’ha demanat als representants del Congrés que se sumin a la iniciativa d’instar al Consell General del Poder Judicial a crear jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos.

Foto portada: alcaldes de l’Associació Arc Metropolità. Autor: cedida.

Comments are closed.