Aigua

L’aigua pujarà un 14%, uns 25 euros per família i any

El ple municipal de dilluns aprovarà amb tota probabilitat un increment de la tarifa de l’aigua del 14 per cent, que representarà uns 25 euros anuals de mitjana o, el que és el mateix, uns 6,6 euros per rebut trimestral. L’executiu municipal defensa que és inevitable: el cost de comprar l’aigua a l’empresa Aigües Ter Llobregat ha pujat un 30 per cent des del gener i, a més, es volen incrementar les inversions per mantenir i millorar la xarxa d’aigües de Sabadell.

L’increment del preu de compra de l’aigua a l’empresa pública ATLL colpeja la tresoreria d’Aigües Sabadell des del passat mes de gener, que paga l’aigua un 30 per cent més cara que l’any passat. Ara s’actualitzarà la tarifa al consumidor final. S’aprovarà dilluns. Però no entrarà en vigor fins l’estiu, al juny o juliol, ja que es podran presentar al·legacions i caldrà una aprovació definitiva.

Comprar l’aigua un 30 per cent més cara

El preu de comprar aigua representa el 43 per cent del cost de la tarifa a Sabadell. És la partida més gran, seguida del 24 per cent que representa el personal i el 9 per cent que representen les inversions. Per tant, si Aigües Sabadell paga per l’aigua un 30 per cent més té un forat. Molts ajuntaments han pujat en els darrers mesos la tarifa de l’aigua, és a dir, el preu final que paga el consumidor. Sabadell ho farà en breu. Un 14 per cent.

Les inversions, a la tarifa

A banda, l’Ajuntament assegura que incrementarà les inversions per actualitzar les canonades de la ciutat, en línia del que preveu el Pla Director de l’Aigua 2017-2032. A partir d’aquest any s’invertiran 4,3 milions a l’any per reparar canonades, aprofitar més les aigües freàtiques o connectar la xarxa de regenerada. Unes inversions que tenen impacte en la tarifa però que són inevitables si es vol millorar la xarxa, que està envellida. No obstant, en els darrers anys ja s’ha reduït el percentatge de canonades de fibrociment (uralita), que eren del 70 per cent l’any 2021 (quan es va pujar per darrer cop la tarifa) i ara és d’un 60 per cent.

Increment de 2,2 euros mensuals de mitjana

L’increment del preu deriva d’aquests dos factors, sosté el govern: comprar l’aigua és un 30 per cent més car i millorar la xarxa demana també inversió. El portaveu del govern, Eloi Cortés, sosté que el rebut mitjà pujarà 2,2 euros al mes. Com la factura arriba cada tres mesos, l’increment serà de 6,6 euros per rebut. Al cap de l’any l’aigua costarà uns 25 euros més per família. “El preu nou queda a 1,51 euros el metre cúbic, per sota de Barcelona, Badalona o Cerdanyola”, ha reblat Cortés.

Sancions de fins a 3.000 euros

D’altra banda, l’Ajuntament debatrà en ple i aprovarà dilluns el reglament d’ús d’aigua per incorporar les mesures i sancions previstes en el Pla Especial de Sequera. A nivell sancionador, es podrà multar fins a 3.000 euros per superar els límits de consum. El model sancionador de l’Ajuntament segueix el model que recomana l’Agència Catalana de l’Aigua.

“Tenim 80.000 usuaris domèstics a Sabadell i només uns 1.500 estan per sobre del consum que els hi toca. A més, en la majoria dels casos es passen per molt poc. Abans de sancionar farem una primera campanya informativa”, assegura el regidor.

Malgrat que les sancions s’aprovin a l’abril en fase inicial, el més probable és que no estiguin vigents fins a l’estiu, ja que es poden presentar al·legacions i caldrà tornar al ple per aprovar-les de forma definitiva.