Foto portada: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez, i Laia Vicente, de Jovent Republicà, aquest migdia. Autor: David B.

Alcaldable Fernàndez, amb Aragonès: “2023 anirà del PSC i els de sempre o ERC”

Gabriel Fernàndez ha estat investit aquest dissabte candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’alcaldia de Sabadell. Ho ha fet amb un alt grau de seguiment per part de la militància (94 per cent de vots a favor) i el suport explícit de l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès. En l’any i mig que manca fins les municipals de 2023, Fernàndez té com a màxim objectiu convertir-se en aglutinador dels que no volen Marta Farrés com alcaldessa i també el bastió d’un front de canvi plural.

De primàries n’hi ha de tot tipus. Algunes per la via ràpida, sovint dictades des de dalt, que serveixen per ungir el líder, agafar posicions, repartir les cartes i presentar-lo en societat. I d’altres, les més sucoses, les de debò, que plantegen diferents models polítics i personals a l’opinió pública. De les segones a Sabadell n’hi ha hagut poques, bàsicament dues. Unes al PSC: Ayuso versus Marta Farrés l’any 2014. Al PDeCAT les altres, Ciuró versus l’exregidora Sílvia Renom l’any 2018. Quan hi ha primàries de debò, és com un combat de boxa. O una guerra civil. Hi ha vencedors i vençuts. Després sovint postguerra i repressió. Ciuró va muntar la llista de Junts per Sabadell sobre les cendres del PDeCAT. Ayuso es va quedar sense mig PSC en el seu fracassat intent de ser alcalde. Sempre passa temps fins la reconciliació, si hi arriba.

No és el cas de les ‘primàries’ d’Esquerra, que s’han d’interpretar com una palanca per promocionar el seu actual portaveu, Gabriel Fernàndez, com a única alternativa viable a l’actual alcaldessa, Marta Farrés. Tot a falta d’any i mig, però amb les cartes sobre la taula des de ja. Des dels seus set regidors actuals, els republicans tenen com a repte presentar-se com a protagonistes d’un front de canvi, que a més de mantenir o incrementar resultats pugui configurar una majoria alternativa. L’objectiu republicà és concentrar vot crític amb Farrés, també de descontents amb Marta Morell i amb el pactisme de Junts. I l’endemà de les eleccions seduir des de la Crida a En Comú Podem, si calgués també a Junts, per desallotjar Farrés. El PSC guanya les municipals des del segle passat. No sembla fàcil que Farrés les perdi. Així que caldrà pactar i tenir 14 vots a la investidura si se la vol fer fora. És la versió local del ‘front ampli’ que predicaven els republicans a les autonòmiques del 14 de febrer. Una idea en la que Gabriel Fernàndez, dirigent heterodox i encara una mica outsider però del sector més esquerranós dels republicans, se sent còmode. Un detall addicional: Fernàndez prové de l’Uruguai. És el país on el mateix front ampli s’ha vingut aplicant a la perfecció. S’ho creu.

Les ‘primàries’ són un primer pas. Un tret de sortida a la campanya. Mostren dos factors. Un tancament de files intern. Una alta aprovació de la militància. Ha estat l’únic candidat que s’ha presentat però ha obtingut el 94 per cent de vots a l’assemblea, que ha pogut votar a favor o en blanc. L’alcaldable ha agraït aquest suport, i també de forma especial el de la seva família: “qui ens ho anava a dir fa 18 anys [quan van arribar a Catalunya des de l’Uruguai]!”, ha expressat, tot sent presentat amb música de l’uruguaià Rubén Rada i títol suggerent: Será posible. “Faig un pas endavant, sortirem a guanyar i a tenir una ciutat republicana, on tots els ciutadans de tots els barris tinguin les mateixes oportunitats”. Molt crític en fons, i en formes, amb l’actual govern, ha modelat la seva crítica aquest fred migdia de dissabte.

“Governen els que han governat 16 dels darrers 20 anys, 13 amb un alcalde d’infausta memòria [tot just aquest dissabte es compleixen nou anys de l’esclat del cas Mercuri; el principi de la fi del bustisme]. Nosaltres som l’única alternativa i som els que en quatre anys vam fer possible el soterrament de Gràcia, el creixement de plantilla de la policia, les dues plantes del Taulí, l’escola Virolet, el CAP Can Llong, la compra de patrimoni, l’increment de beques menjador o fer possible el referèndum de l’1 d’octubre. I, ara a l’oposició, som als que no poden comprar perquè no estem en venda. Tothom sap que el 2023 va de PSC o Esquerra. Dels de sempre o de nosaltres. Ho farem. I ho farem amb una via àmplia, amb moltes sensibilitats. Però amb dues línies que mai passarem. Mai pactarem amb els hereus de la corrupció, amb qui no tenim res a parlar, i tampoc amb l’extrema dreta”.

D’altra banda, les primàries mostren el suport explícit de la direcció nacional d’Esquerra. Més explícit, impossible: si fa un parell de mesos Oriol Junqueras es va passejar per Sabadell amb Fernàndez al costat, aquest dissabte Pere Aragonès l’ha ungit Fernàndez aquest dissabte a la plaça de les Dones del Tèxtil. Imatge fins i tot boxística, amb Aragonès aixecant-li el braç com un Bustos ja mercurial va fer a Ayuso quan va guanyar-li les primàries a Farrés, i així li va enterrar la carrera. Per cert: tercera aparició d’Aragonès a Sabadell en un any, ara en acte de partit. La Generalitat comença a treure el cap per Sabadell. No sempre ha estat així.

Aragonès: “seràs l’alcalde” per “transformar” Sabadell

Aragonès vaticina que Fernàndez serà “el proper alcalde de Sabadell” i ERC a Sabadell “serà el mascaró de proa” i ha posicionat ERC com “els que fem que les coses passin”. Més enllà de les paraules, i de les exigències, transformació i política, realitat i fets. “Com som els que fem que les coses passin, treurem tot l’amiant de Badia i ho farà la Generalitat. 4,5 milions d’euros que invertirem en un municipi en a prop d’aquí i sovint invisibilitzat. A Sabadell, com a altres ciutats, volem transformar”. Pel que fa a la pandèmia, un preavís. Aragonès ha deixat caure que “probablement venen unes setmanes on haurem d’extremar de nou les mesures i les precaucions”.

L’altre Fernàndez republicà de Sabadell, Juli Fernàndez, exalcalde i ara diputat al Parlament, ha seguit l’acte des de ben a prop, en primera fila, i amb abraçada a Gabriel. No hi ha disensions en l’estratègia.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, i Laia Vicente, de Jovent Republicà, aquest migdia. Autor: David B.

Comments are closed.