Sortida del pàrquing de Saba, al carrer del Sol. Autor: ACN.

Atrapats en el rescat del pàrquing

Nou pas, nou retard, en el projecte per construir un aparcament unificat al Passeig de la plaça Major i a la plaça del doctor Robert. El rescat del pàrquing de Saba torna a encallar. Finalment l’Ajuntament tirarà pel dret i aprovarà un preu de 700.000 euros però la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat haurà d’avalar el moviment, cosa que comportarà, almenys, un nou retard de sis mesos. Fonts de l’executiu municipal asseguren ara, i sent optimistes, que les obres per construir el nou pàrquing podrien començar abans que acabi l’actual mandat. Això vol dir a la primavera de l’any 2027.

Per fer el nou pàrquing i unificar-lo, primer l’Ajuntament ha de recuperar, ‘rescatar’, la concessió de l’aparcament de la plaça del doctor Robert, que té l’empresa Saba fins l’any 2029. Les dues parts han anat negociant des de fa mesos però no es posen d’acord. Fonts municipals sostenen que la discrepància no és gran, però que el marge de maniobra de l’administració pública és molt petit. El cas és que tot plegat dilata la solució, sense ni rastre del pàrquing unificat i la rampa del Passeig Manresa intacta, sense res al que entrar.

El ple aprovarà dilluns el rescat de la concessió del pàrquing de Saba per 700.000 euros. L’Ajuntament ha denegat les al·legacions de l’empresa sobre el valor de la indemnització i tira pel dret. Hi ha “desacord”, per tant, segons la terminologia del tinent d’alcaldessa Eloi Cortés en qualitat de portaveu del govern. Un cop que el ple ho aprovi, l’Ajuntament anirà a picar la porta de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Aquest òrgan farà un informe d’obligat compliment per resoldre el cas. Però trigarà mesos. El temps estimat és de sis. Però acostuma a anar amb retard.

Foto portada: la rampa d'accés, que alguna dia haurà de ser rampa de sortida de l'aparcament del Passeig Manresa, en una imatge d'arxiu. Autor: David B
La rampa d’accés, que alguna dia haurà de ser rampa de sortida de l’aparcament del Passeig Manresa, en una imatge d’arxiu. Autor: David B

Quan es resolgui el “desacord”, l’Ajuntament aprovarà el projecte i el concurs per la concessió del nou aparcament, l’unificat, les despeses del qual aniran a càrrec del nou concessionari. Però el procés serà llarg. El projecte trigarà un any. Després caldrà treure a concurs les obres, adjudicar-les i que comencin. L’equip de govern espera que puguin començar, si tot va bé i no hi ha més entrebancs, abans de la primavera de l’any 2027. Falten tres anys.

El nou pàrquing

El nou pàrquing tindrà 440 places per cotxes i 54 per a motos. Les obres costaran 4,7 milions segons els càlculs municipals, que haurà d’assumir el nou concessionari. L’entrada estarà al carrer de la Salut, a la plaça de l’Àngel, i la sortida al Passeig Manresa. La rampa del Passeig Manresa quedarà reduïda a la meitat. L’entrada actual de la Casa Duran quedarà clausurada i també la perillosa sortida del Zara, al carrer del Sol.

L’espai, una caixa de formigó de dues plantes entre la superfície del Passeig i les vies del ferrocarril, va néixer del soterrament de les vies dels FGC, que va acabar l’any 2016. L’Ajuntament va comprar la caixa a l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya l’any 2019, la primera gran compra de Marta Farrés com alcaldessa. Però per fer les obres cal rescatar l’altre pàrquing primer, treure els dos a concurs i que comencin els treballs. Tota una cursa d’obstacles.

Informació relacionada:

Foto portada: sortida del pàrquing de Saba, al carrer del Sol. Autor: ACN.

Leave a Comment