Foto portada: seu central de la Diputació de Barcelona.

CC.OO vol anul·lar la delegació de tributs a la DiBa perquè s’han “incomplert els processos”

Càrrega de profunditat en el fons i la forma de la Federació de Serveis a la Ciutadania del sindicat Comissions Obreres contra la delegació de tributs a la Diputació aprovada pel ple municipal de forma extraordinària a finals de juny. El sindicat alerta que s’han incomplert alguns processos i demana a l’alcaldessa que anul·li els acords.

De moment el sindicat, el que té més representants tant al Comitè d’Empresa com a la Junta de Personal de l’Ajuntament, ha presentat al·legacions administratives però no descarta acudir als tribunals. Sostenen en una instància presentada fa alguns dies, a la que ha pogut accedir aquest digital, que s’han incomplert qüestions obligatòries que farien avinent anul·lar els acords del ple i començar de nou.

Les al·legacions argumenten que l’equip de govern municipal ha vulnerat el dret a la informació tant del Comitè d’Empresa com de la Junta de Personal. En primer lloc, mantenen que no es va informar a la Junta de Personal, únic espai on estan representats tots els sindicats sorgits de les eleccions sindicals del 2019 (CC.OO, COS, UGT i SPL-CME). D’aquesta forma s’ha “impedit el dret a la informació, a l’opinió i consulta del conjunts dels representants dels funcionaris municipals”. En segon lloc, mantenen que tampoc el “comitè d’empresa en cap moment ha estat informat ni consultat” mentre que delegar la gestió dels tributs a la Diputació de Barcelona a partir del gener vinent implica canvis laborals.

En un altre ordre de coses, CC.OO manté que l’Ajuntament no ha negociat tot un seguit de qüestions com la reubicació del personal municipal, la funcionarització del personal laboral, la garantia que no s’amortitzin (redueixin) llocs de treball de personal temporal o interí), com es garantirà el dret a la promoció professional que passi a la Diputació o com es valoraran els llocs de treball del departament.

El 80 per cent ja es cobra en fase voluntària

Pel que fa al posicionament general, CC.OO assegura que no té sentit delegar els tributs a l’administració quan ja es cobren en fase voluntària el 80 per cent dels impostos i les taxes municipals quan a més fa dos anys que el servei es presta de forma directa des del consistori (abans es feia des d’un organisme autònom que el quatripartit va acabar integrant a l’estructura de l’Ajuntament).

La Diputació gestiona els tributs de 300 municipis

L’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació gestiona els tributs municipals (des de l’IBI fins la taxa de guals) de 300 municipis barcelonins. En els darrers anys, s’hi han afegit ajuntament de volum com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i a partir de l’any vinent Sabadell. D’altres, com Terrassa (que va quedant com una excepció) se’ls gestionen des dels serveis municipals. CC.OO assegura que delegar la gestió no deixa de ser una forma de mostrar poca confiança en el personal municipal.

Més informació:

Foto portada: seu central de la Diputació de Barcelona.