Foto portada: Ciuró, aquest matí en una reunió telemàtica amb l'Ajuntament. Autor: @lciuro via Twitter.

Ciuró serà consellera de Justícia

La fins ara portaveu municipal de Junts per Sabadell a l’Ajuntament, Lourdes Ciuró, serà la nova consellera de Justícia del govern català. Segons ha avançat l’ACN, Junts per Catalunya opta amb Ciuró a Justícia, Gemma Geis a Recerca i Universitats i l’exdiputada Violant Cervera a Drets Socials per posar pes polític als tres departaments que tenia encara pendents d’anunciar.

L’actual portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, serà qui ocupi la conselleria de Recerca i Universitats; l’exdiputada al Congrés i regidora a Sabadell, Lourdes Ciuró, serà la consellera de Justícia; i el departament de Drets Socials estarà liderat per l’exdiputada al Parlament de Catalunya Violant Cervera.

Qui és Lourdes Ciuró?

L’actual portaveu de Junts per Sabadell Lourdes Ciuró és advocada de professió. Porta dècades vivint, gairebé militant, al barri de Covadonga. Afiliada a Convergència, la seva entrada en política institucional es va produir l’any 2007 dins l’equip del llavors alcaldable Carles Rossinyol. Fins l’any 2011 va ser regidora de CiU a Sabadell.

Després va passar a ser diputada al Congrés dels Diputats amb Josep Antoni Duran i Lleida de cap de files fins la trencadissa a CiU. Ciuró va tenir algunes intervencions destacades sobretot pel que fa a habitatge: així com va defensar la dació en pagament durant la crisi immobiliària, també va ser molt crítica amb les ocupacions especialment a particulars i petits propietaris. Mai es va desenganxar de Sabadell, ja que va portar a Madrid algunes reclamacions locals, especialment pel que fa a l’edifici de Correus de la Via Massagué.

Tres legislatures després, i poc després de la moció de censura victoriosa de Pedro Sánchez, l’any 2019 va tornar a la política municipal per encapçalar el projecte localista de Junts per Sabadell. Una extensió del puigdemontisme però amb un cert marge d’autonomia tolerat que la va deixar acostar-se al PSC de Marta Farrés en política municipal. Membre de la direcció del PDeCat, durant la reformulació de l’espai posconvergent ha estat sempre propera als plantejaments de Carles Puigdemont i als presos Jordi Turull especialment i també a Josep Rull. És propera a Míriam Nogueras i altres dirigents juntaires com Jaume-Alonso Cuevillas. L’any 2019 se li va oferir ser portaveu del Govern però ho va rebutjar. A la segona ha acceptat formar part del govern català.

Deixarà l’acta

Ara Ciuró haurà de deixar per segon cop la política municipal per centrar-se en el departament de Justícia, on succeirà l’actual titular Ester Capella. A nivell local, Ciuró haurà de bregar amb les contínues queixes sobre l’estat dels jutjats de Sabadell i la petició municipal, que ella ha recolzat des de Sabadell, per no només arreglar l’actual edifici sinó fer-ne un de nou.

La segona consellera sabadellenca

Sabadell no és una ciutat ben parada en quant a consellers de la Generalitat. Tampoc en quant a ministres. Es dona la circumstància que Ciuró serà, en 41 anys de governs autonòmics recuperats, la segona consellera sabadellenca de la història: des de 1980 només hi ha hagut un sabadellenc conseller, Xavier Bigatà a Política Territorial i Obres Públiques en l’apogeu del pujolisme. Per tant, serà a més la primera consellera de la Generalitat en la història de Sabadell.

Més informació:

Comments are closed.