Foto portada: Carles de la Rosa i Lluís Matas durant la presentació del procés de cocreació de Sabadell Capital Cultural 2024. Autor: Àlex Bello

De la Rosa (Cultura): “abans de les eleccions hem de deixar encarrilat Sabadell Capital Cultural 2024”

  • El procés per definir el programa de la capitalitat cultural catalana es durà a terme al llarg d’aquest any 2022
  • L’any 2023 es durà a terme la part administrativa i la contractació. “L’oportunitat és única per situar la cultura com un potencial de ciutat”.

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, juntament amb el membre d’Adhoc Cultura Pep Marés i el portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, ha presentat aquest divendres les bases del procés per crear el programa de Sabadell Capital Cultural 2024. A partir del mes de març, començaran les anomenades taules de cocreació, que consistiran en reunions de debat sense jerarquia en què els 20 participants podran contribuir i aportar idees per a la capitalitat. 

Les quatre taules de cocreació tindran lloc el 3 i 31 de març, i el 7 i 21 d’abril. En aquestes reunions hi participaran els diferents agents culturals de la ciutat, des de persones i artistes fins a col·lectius i administració. El regidor de Cultura ha explicat durant la presentació que la voluntat del programa és que ningú quedi exclòs del procés de creació. Per això, a més de les taules, hi haurà disponible un correu perquè tothom qui vulgui pugui enviar les seves propostes. 

“L’oportunitat és única per situar cultura com a un potencial de Sabadell i no estem buscant que hi hagi esdeveniments efímers. Volem que vingui per quedar-se, i que permeti que tothom senti que la cultura de la ciutat està viva i que hi hagi la percepció que tots els agents culturals s’han sincronitzat”, ha declarat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa.

Un cop realitzades les taules de cocreació, que permetran, segons l’equip directiu, establir les bases de la programació, analitzaran tot allò que sorgeixi i crearan les bases de la segona fase. A partir d’aquí, començarà una segona línia que durarà de juny a octubre i consistirà en la presentació de projectes de qualsevol persona o entitat.

Finalitzada la fase de propostes, es farà una selecció i amb horitzó 2023, quan el contingut ja estigui decidit, es començarà, segons el regidor de Cultura, la part administrativa i de contractació.

“Abans de 2024 hi ha eleccions, i siguin quins siguin els resultats, hem de deixar encarrilat Sabadell Capital Cultural 2024”, ha assegurat de la Rosa.

El sistema que s’utilitzarà per a crear la programació consta de tres grans eixos. El primer d’ells és l’anàlisi interna, que parteix de l’escolta activa. El segon es basa en la cocreació per crear dinàmiques participatives. Finalment, l’últim eix és la innovació oberta, que consisteix a analitzar les dades del sector.

“Volem que sigui el projecte més ambiciós que s’hagi fet mai a Sabadell, que les persones de l’àmbit cultural i empresarial puguin cocrear noves activitats i l’essència del que serà la capital cultural”, ha explicat el membre d’Adhoc Cultura, Pep Marés.

La metodologia que se seguirà en el procés cocreatiu està impulsada per Adhoc Cultural i la Universitat de Barcelona. D’una banda, ha estat reconeguda amb diversos premis, com el Premi Caparrós al millor projecte de transferència de coneixement Universitat-Empresa-Societat per la UB i la Fundació Bosch i Gimpera. A més, també ha sigut reconeguda com a bona pràctica per part de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals

Foto portada: Carles de la Rosa i Lluís Matas durant la presentació del procés de cocreació de Sabadell Capital Cultural 2024. Autor: Àlex Bello

Comments are closed.