Foto portada: Forcadell, durant la rebuda popular després de l'indult, el 29 de juny de 2021. Autor: David B.

L’Ajuntament no demanarà l’amnistia dels independentistes encausats

Esquerra Republicana buscava que la Junta de Portaveus de l’Ajuntament demanés al govern central l’amnistia per als presos i encausats del procés. Evidentment l’Ajuntament no hi té cap competència però es volia un posicionament polític, un gest. No se n’han sortit. El PSC i Ciutadans han votat en contra i, decisiu, Podem s’ha abstingut. Així que la proposta ha quedat tombada pel vot de qualitat de l’alcaldessa.

La moció que ERC ha portat a la Junta de Portaveus buscava que l’Ajuntament reclamés al Congrés dels Diputats aprovar una Llei d’Amnistia per donar carpetada a qualsevol responsabilitat penal o administrativa arran de les diferents causes obertes pel procés sobiranista. Els republicans, a més, inclouien una referència a reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya, la posada en llibertat dels “presos i preses polítics”, que es “reparin” els danys causats a les persones perseguides judicialment, les seves famílies i els col·lectius que en formen part, així com el “retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes”.

El text només ha convençut els tres portaveus independentistes: ERC, Crida i Junts (l’equivalent a 13 regidors). El PSC i Ciutadans, que sumen també 13 regidors, han votat en contra. Podem, que té la paella pel mànec per decantar aquestes votacions amb la seva regidora, s’ha abstingut. I en aquests casos sempre decanta la balança el que ha votat l’alcaldessa, que té vot de qualitat. Així que la proposta ha estat desestimada.

De fet, el sentit de la votació de PSC va en consonància amb el que ocorre a nivell general. El PSC està a favor dels indults i no en contra de reformar el delicte de sedició, rebaixant les penes. Podem estava a favor de l’amnistia, els indults i la reforma del codi penal però ha agafat distància amb l’amnistia al considerar-la inviable i prefereix centrar els esforços en reformar el delicte de sedició, cosa que permetria un retorn (amb menys responsabilitats penals) de Puigdemont i la resta d’exconsellers a l’estranger.

Foto portada: l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la plaça Sant Roc el passat dimarts quan va ser rebuda per l’independentisme després de l’indult. Autor: David B.