Foto portada: el Parlament de Catalunya. Autor: cedida.

Camí del 12-M: llistes i candidats sabadellencs

Els partits polítics van configurant les seves llistes de cara a la campanya electoral del 12 de maig. Bona part d’ells ja han tancat les seves llistes. De moment, els sabadellencs millor situats són el socialista Pol Gibert, qui serà el número 7 del PSC per Barcelona i té la reelecció gairebé assegurada, així com el republicà Juli Fernàndez, qui serà el 13 per ERC i també té molts números de repetir, com també l’anticapitalista Xavier Pellicer, 4 de la CUP. La circumscripció de Barcelona reparteix 85 diputats.

Pol Gibert, primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament i diputat al Parlament des de l’any 2015 pel PSC, té pràcticament garantida la seva reelecció. Serà el número 7 de Salvador Illa per Barcelona. Qui també té molts números de ser diputada és l’alcaldessa de Badia, Eva Menor, qui serà la número 14, i entrarà per primer cop a la cambra. La portaveu del PSC a l’ajuntament de Terrassa, Eva Candela, en serà la número 10, i el cerdanyolenc David González serà el número 23.

Pel que fa a ERC, l’alcalde de Sabadell Juli Fernàndez (2015-2017) i diputat al Parlament des de l’any 2021 serà el número 13 d’ERC, qui va obtenir 19 diputats per Barcelona el febrer de l’any 2021 i, per tant, si no hi ha una desfeta repetirà com a parlamentari. El sabadellenc ‘Mingo’ Messeguer en serà el número 75.

El també diputat sabadellenc Xavier Pellicer serà el candidat número 4 de la CUP. Aspira a ser reelegit. Els anticapitalistes van obtenir cinc diputats per Barcelona fa quatre anys.

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha estat una de les darreres formacions en tancar la seva llista, que tornarà a estar encapçalada per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. En clau sabadellenca, l’exconsellera Lourdes Ciuró se situa en la posició 21, a priori, sense gaires opcions de sortir escollida en primer terme tenint en compte els resultats que va aconseguir el partit fa tres anys (16 diputats per Barcelona).

L’extrema dreta de Vox també ha tancat les seves llistes. La portaveu de Vox a l’Ajuntament, Núria Acacio, anirà de número 10. La formació va tenir set diputats per Barcelona l’any 2021.

L’espai de Comuns-Sumar no té cap sabadellenc en llocs destacables. Cal buscar entre els llocs simbòlics per trobar Eva Guerra (36) i Margarita Pérez Costa (53). L’exalcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, serà la candidata número 8. En Comú Podem va obtenir set diputats per Barcelona l’any 2021.

García (Cs), en llocs simbòlics

Qui no repetirà serà el quart diputat sabadellenc, Joan García, parlamentari de Cs des de l’any 2015, qui anirà en llocs simbòlics a la llista del partit taronja i no repetirà de cap manera.

Pendents dels nous partits

Fora de les formacions parlamentàries, cal perfilar les llistes d’Alhora, el nou partit de l’exconsellera Clara Ponsatí i Jordi Graupera, i d’Aliança Catalana, la cara visible de la qual és l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 8 d’abril, i sortirà publicat oficialment el 10 d’abril.

Foto portada: el Parlament de Catalunya. Autor: cedida.