Foto portada: el portaveu de Junts, Lluis Matas, la portaveu nacional i diputada 'Titón' Laïlla i Josep Soler, a la plaça de Carrasco i Formiguera, a La Creu Alta. Autor: J.d.A.

Matas (Junts) pacta amb Demòcrates i estèn la mà a ERC per tenir govern “independentista”

Acord preelectoral entre Junts per Sabadell i Demòcrates de Catalunya, que recull el sector independentista de la desapareguda Unió Democràtica de Catalunya (UDC). El militant de Demòcrates Josep Soler serà el número 15 de la llista de Junts per Sabadell. L’acord s’ha presentat amb la diputada i portaveu nacional de Demòcrates, Assumpció ‘Titón’ Laïlla.

Matas beu de la via barcelonina de Xavier Trias, qui també ha tancat un acord amb DC per anar plegats a les llistes. L’home de Demòcrates a Junts per Sabadell serà Josep Soler, el número 15 a la llista, per tant, en un lloc simbòlic més que pràctic però que vol mostrar la reconfiguració del sistema de partits després del procés. “Som el pal de paller de l’independentisme”, ha proclamat Matas des de la plaça Carrasco i Formiguera, català màrtir afusellat a Burgos l’any 1938 i el major símbol de la persecució al catalanisme democristià al primer franquisme. “És un pacte de la generositat per no dividir el vot independentista”, ha assegurat Laïlla, qui manté que “la independència començarà pels municipis”.

Mà estesa a ERC

La presentació de l’acord ha servit a l’alcaldable juntaire per estendre la mà a Esquerra Republicana per tenir un futur govern municipal independentista, després d’acord fins a quatre cops el pressupost municipal amb el PSC.

“Tinc un missatge pel senyor Fernàndez: quedem, asseiem-nos, parlem, si cal en públic, contrastem models de ciutat. El senyor Fernàndez diu que vol arribar a acords. Jo també”, ha assegurat.

Matas manté que prioritzarà un govern independentista. Si no és possible, “amb aquells que vulguin sumar pel Sabadell del sí”. ERC, no obstant, no és l’únic actor independentista al taulell. Pel que fa a la Crida, Matas creu que no pot fer gaire més que “quedar per prendre cafè” ja que els anticapitalistes els veten de forma continuada. “Sempre diuen que mai mai mai pactaran amb nosaltres. Seria una pèrdua de temps”, insisteix. Pel que fa al PDeCAT d’Amadeu Papiol, que també es presenta, Matas respon preguntant: “el Partit Democràta és una formació independentista? Crec que no”. Per tant, poc a parlar.

Debat independentista organitzat per SBDxI

Les formacions independentistes principals (ERC, Crida i Junts) tenen la setmana vinent una cita pública. Sabadell per la Independència organitza un debat preelectoral al Casal Pere Quart. Serà el 25 d’abril a les 19 hores. Està confirmat l’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, el de Junts, Lluis Matas, i la regidora de la Crida Anna Lara.

Foto portada: el portaveu de Junts, Lluis Matas, la portaveu nacional i diputada ‘Titón’ Laïlla i Josep Soler, a la plaça de Carrasco i Formiguera, a La Creu Alta. Autor: J.d.A.