Foto portada: García (Cs), Fernàndez (ERC), Farrés (PSC), Valero (Crida), Matas (Junts), Mena (ECP) i Amadeu Papiol. Autor: J.Peláez.

La B-40 i l’habitatge polaritzen el debat decisiu

L’auditori del carrer Lacy s’ha omplert de gom a gom aquest dimecres per assistir al debat decisiu de les eleccions municipals de Sabadell organitzat pels mitjans locals. Al llarg de dues hores, els candidats a l’alcaldia de 7 formacions polítiques han mostrat les seves propostes respecte a temes prioritaris per a la ciutat. Entre els diferents punts de fricció, un ha sobresortit per sobre de la resta: la construcció (o no) de la B-40. L’altre tema estrella, tot i que ha comptat amb un major consens, ha estat l’habitatge; un bloc que s’ha vist interromput momentàniament per manifestants de la PAH.

Durant la primera part del debat, cada participant ha tingut temps per fer una radiografia de la situació de la ciutat. Les lectures han estat ben diverses. Marta Farrés (PSC) ha defensat que “la ciutat està en marxa, tot i els anys de pandèmia”, amb inversions a punts “estratègics” com el Taulí o l’aeroport. El seu principal soci durant el mandat, Lluís Matas (Junts) ha tret pit de la Gran Via i ha parlat d’un Sabadell que “rutlla”.

La resta, però, no ho comparteixen. Nani Valero (Crida) ha exposat que “falta un projecte de ciutat”. Igual que Gabriel Fernàndez (ERC), que ha afegit que “moltes de les obres estrenades venen del darrer mandat”. Joan García (Cs) i Amadeu Papiol (PDeCAT) també han parlat de la manca de visió de futur i, com Joan Mena (ECP), han argumentat que és necessari canviar cap a un model innovador i amb treballs qualificats.

Ronda Nord, el tema més calent

Si un punt del debat ha generat més confrontació ha estat la construcció (o no) de la Ronda Nord. Valero s’ha mostrat totalment en contra, assenyalant que s’ha d’apostar pel transport públic. “Si es fa el perllongament fins a Castellar i la línia orbital ferroviària la mobilitat del Vallès canviarà”, ha defensat la candidata de la Crida. Una posició similar a la de Mena, que afegeix que Sabadell necessita una connexió viària entre la C-58 i Castellar. En la mateixa línia, Fernàndez ha donat suport a les alternatives exposades per ECP i Crida i s’ha oposat frontalment a la B-40. “M’oposaré fermament si sóc alcalde a que s’executi el Quart Cinturó”, ha insistit.

Un moment del debat. Autor: Juanma Peláez.

Per l’altre cantó, Farrés s’ha mostrat partidària de la infraestructura i ha recordat a Fernàndez el pacte entre PSC i ERC a la Generalitat. “No hi ha cap ciutat com Sabadell que no tingui un sistema de rondes”, ha dit l’alcaldable socialista. Una idea semblant a la de Matas, que ha argumentat que “no hi ha pacificació de la Gran Via sense Ronda Nord”. Per la seva banda, García ha doblat l’aposta i ha posat sobre la taula també la Ronda Sud. Papiol també s’ha mostrat a favor: “estem creant un globus de residència que petarà si no ens podem moure”.

Consens sobre l’habitatge

El bloc d’habitatge ha tingut un inici marcat per la interrupció d’una quinzena de manifestants de la PAH, que han reivindicat el dret a l’habitatge amb crits de “no s’entén, gent sense casa i cases sense gent”. Tot i les diferències ideològiques entre els partits, tots els candidats han coincidit en la necessitat de donar resposta al problema. Farrés ha esmentat alguns dels projectes que ha anunciat durant el mandat, com el complex Roureda, i ha demanat a la Generalitat que “compleixi amb les seves competències”. Valero i Fernàndez s’han referit al pla local d’habitatge que va dissenyar el govern quadripartit i que es troba aturat.

Instants del debat. Autor: Juanma Peláez.

Alguns candidats, com Mena i Papiol, han exposat que a la ciutat hi ha pisos buits que es podrien aprofitar. “El principal problema que tenim és el preu, l’Ajuntament ha de mediar amb els bancs”, diu el representant d’En Comú Podem. Matas defensa el canal publicoprivat i s’ha mostrat “totalment en contra de les ocupacions conflictives”. García, de Ciutadans, ha argumentat que cal construir més per poder abaixar els preus.

El debat, presentat pel periodista de TV Sabadell Joan Muñoz i moderat per Núria Garcia (Radio Sabadell) i Jordi de Arriba, director d’iSabadell, ha tancat amb un previsible bloc de pactes i un minut d’or on els candidats han demanat el vot a la ciutadania.

Foto portada: García (Cs), Fernàndez (ERC), Farrés (PSC), Valero (Crida), Matas (Junts), Mena (ECP) i Amadeu Papiol. Autor: J.Peláez.