Foto portada: a l'esquerrra, Marta Farrés (PSC); a la dreta, Gabriel Fernàndez (ERC).

Una enquesta electoral ho deixa tot obert a falta de tres setmanes pel 28-M

Una enquesta electoral realitzada per Opinòmetre, encarregada per ERC i difosa pel Diari de Sabadell aquest dissabte, deixa una complicada governabilitat a partir del 28 de maig a l’Ajuntament. Segons l’enquesta, el PSC guanyarà les eleccions amb 10 regidors, els mateixos que ara. Però queda lluny de la majoria absoluta. ERC passaria de set a vuit edils i romandria pendent d’un quatripartit de difícil concreció per fer el sorpasso a Marta Farrés. Sabadell En Comú Podem i el PP tornarien a Sant Roc quatre anys després.

L’enquesta, de 600 trucades, es va fer durant la primera quinzena d’abril. Segons el percentatge de vot, el PSC i ERC pujarien i el bipartidisme avança fins els dos terços del ple. El PSC arribaria al 32,7 per cent dels vots mentre que ERC tindria el 24,7 per cent dels suports. Només la Crida sobrepassaria també el 10 per cent dels vots (en tindria el 10,4 per cent). Junts es queda en el 8 per cent; Sabadell En Comú Podem en tindria el 7,8 per cent i tornaria a la Casa Gran, com el PP, que arribaria fins el 7,3 per cent. El proper Ajuntament tindrà sis partits. I és que cap de les altres propostes arribarà ni de lluny al topall del 5 per cent. Ciutadans desapareixerà segons l’enquesta, quedant-se amb el 2,8 per cent. També en quedarà fora Marta Morell (Sentim), el PDeCAT d’Amadeu Papiol i l’extrema dreta.

Passant els percentatges de vot a nombre de regidors, la governabilitat queda oberta, però complicada. El PSC de Marta Farrés es quedaria amb 10 regidors, els mateixos que en té ara. Ni en puja ni en baixa. Sí augmenta representats ERC, que passaria de set a vuit, perquè en pesca un que baixa Junts (de tres a dos). La Crida es queda amb tres regidors, com ara. Sabadell En Comú Podem en torna amb dos, i també tindria dos representants el PP de Cuca Santos.

I això, qui ho governa?

La governabilitat es complica. La majoria absoluta són 14 regidors.

  • Només un pacte entre PSC i ERC donaria majoria absoluta (majoria reforçada; dos terços del ple). Però és més que improbable.
  • Marta Farrés no arribaria als 14 regidors amb un sol soci, ni amb Junts per Sabadell (10+2) ni amb Joan Mena (10+2). Necessitaria tres socis per tenir govern amb majoria absoluta.
  • Gabriel Fernàndez hauria de sumar 14 regidors per desbancar Farrés de l’alcaldia. El front d’esquerres es quedaria a un pas, en 13 (els 8 d’ERC, els 3 de la Crida i els 2 de Sabadell En Comú Podem). El govern independentista també (8 d’ERC, 3 de la Crida i 2 de Junts). Per tant, ha de sumar a la mateixa recepta partits que es veten. En Comú Podem i Junts. I la Crida i Junts. Gens senzill. Però el missatge de l’enquesta és que la cursa està a mitges i tot és possible.

En aquest context, és rellevant recordar que als ajuntaments, si no hi ha investidures amb majories absolutes, governa el candidat de la llista més votada, que seria Marta Farrés. El ple de constitució es farà a mitjans de juny. Però encara falten tres setmanes per a les eleccions, la campanya no ha començat i el partit està a mitges.

Evolució

Al mes de gener, és a dir, fa tres mesos, es va divulgar una altra enquesta. Llavors ho va fer el digital Metrópoli. En relació a aquell sondeig, l’actual deixa igual el PSC, la Crida, Sabadell En Comú Podem i el PP. L’únic canvi és que dona un regidor més a ERC i un menys a Junts.

Informació relacionada:

Foto portada: a l’esquerrra, Marta Farrés (PSC); a la dreta, Gabriel Fernàndez (ERC).