Foto portada: l'exportaveu municipal de Cs a l'Ajuntament, Adrián Hernández. Autor: J.d.A.

Hernández se suma al projecte de Farrés (PSC): “Sabadell ha trobat una líder”

El fins fa tres setmanes portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández, se suma al projecte enpaçalat per Marta Farrés. Dit d’una altra manera, Hernández formarà part de la llista electoral del PSC a les municipals de maig.

Hernández explica en aquesta entrevista els motius que l’han animat a sumar-se a la proposta enpaçalda per Marta Farrés.

Fa tot just tres setmanes que va deixar de ser regidor de Cs i avui ha anunciat que anirà en les llistes del PSC. Convenci’m que això no estava cuinat fa temps.
No ho estava des de fa temps ni tampoc ho estava el dia que vaig plegar fa tres setmanes. És cert que amb l’alcaldessa havíem trobat espais d’anar a dinar i parlàvem molt de la ciutat. Quan jo vaig anunciar que no seria candidat a l’octubre, vam anar teixint més complicitats. I en les darreres setmanes tot s’ha accelerat. La seva proposta i el meu convenciment, més el que he vist que ella ha fet durant quatre anys, em fan arribar a la conclusió que és una oportunitat i un tren interessant i al final he dit que sí. Compartim tot el que s’ha de fer a la ciutat. És cert que el meu dubte és que hi havia poc temps de transició. Però al final ha pesat més el que m’agrada fer política, el que m’agrada la ciutat i la complicitat amb l’alcaldessa. He dit que sí perquè estic molt convençut.

Quan es va produir el primer contacte?
Amb l’alcaldessa tenia una relació més complicada a l’inici del mandat. No ens coneixíem. Però a partir de l’any 2021 ella veia que Ciutadans no li donava suport als pressupostos però que ens posàvem d’acord en temes de ciutat. Vam trobar espais comuns i hem teixit una relació molt bona. Quan jo anuncio que no seré candidat, a l’octubre, vam seguir parlant però mai hi ha hagut una proposta d’incorporació fins després del ple de febrer, quan vaig dimitir. Ara hem dit: ‘si estem d’acord en el projecte de ciutat i ella creu que li puc aportar, per què no incorporar-me com a independent?’.

L’Adrián de Ciutadans s’ha fet ara del PSC?
No. L’Adrián que jo recordo de l’any 2019 es definia com a socioliberal però més socialdemocràta que liberal. Segueix sent el mateix. Però queda clar que m’incorporo com a independent. Ideològicament sóc proper al que ha significat al llarg de la història el PSC. Hi tinc diferències. Però sobretot estic alineat amb el projecte de ciutat i aquest projecte m’ha convençut.

Què li diu als qui han estat companys seus fins fa quatre dies: a Joan García, a José Luis Fernández…?
El mateix que vaig dir abans i després de l’estiu. El mateix que vaig dir al plegar al ple de febrer. Que els hi desitjo sort. Fa més d’un any que vaig comunicar que no em sentia còmode en el projecte i que no volia repetir. Ara soc una persona lliure. I a ells els hi desitjo tota la sort del món.

Han parlat de números en la llista del PSC?
El que més m’ha agradat del projecte és que hem parlat de projecte i de ciutat. Ni de números ni d’aquestes coses del politiqueig que semblen més atractives des de fora. Això ha estat probablement el que més m’ha convençut. Hem arribat a un acord i quan jo he dit a casa meva: ‘faré aquest pas’ encara no ha sortit el número a la llista.

Vostè com a regidor i com a portaveu ha tocat molt temes però té certes especialitats. Sanitat. Policia. Se li atorga certa solvència amb un conflicte històric com SMATSA. Han parlat d’àrees de govern?
L’alcaldessa ha mostrat un gran lideratge però ha mostrat també que es vol acompanyar de persones que millorin el govern, i hi ha àrees que necessiten aquest marge de millora. Però no hem especificat quines. Penso que puc aportar la meva experiència.

Van en la línia del que he comentat: policia, SMATSA, sanitat?
No hem concretat res sobre això. Ella ho ha de definir.

S’incorpora en solitari a la llista o acompanyat d’algun altre company o excompany?
En el projecte de Ciutadans a Sabadell, alguns ja no som de Ciutadans. I hi ha gent de molt talent. No m’estranyaria que Marta volgués incorporar a més persones. Però jo de moment parlo per mi i res més.

Què li ha atret més del projecte socialista de l’alcaldessa?
Fa quatre anys vaig fer unes propostes com a candidat de Cs. Quan em preguntaven sobre les fortaleses de la ciutat jo deia: Taulí i Aeroport. Es parlava de fer un hub a l’Aeroport i ella ho ha aconseguit en el mandat de la pandèmia. Teníem algunes inversions al Taulí però ara s’han multiplicat. L’Escola d’infermeria. La inversió a alguns barris. La proximitat que mostra a les entitats econòmiques, socials, esportives. Si em poso a pensar que hagués fet jo com alcalde, seria similar al que ella ha aconseguit. Tornar a situar Sabadell com a capital. La programació nadalenca…

La política té un clar problema de lideratges. És difícil trobar líders. I Sabadell l’ha trobat amb una persona jove i de futur. És una sort per la ciutat i això m’ha animat. Crec que podré aportar i podré gaudir.

Què creu que vostè pot aportar?
Quan vaig marxar del ple ho vaig dir. Soc un noi de barri de família treballadora. Aportaré el coneixement de la gent que venim del barri, de ser els únics que hem pogut estudiar a la nostra família. He estat en un club de futbol de barri. Vuit anys a l’oposició. Tinc un coneixement vital i professional que vull portar ara al govern municipal.

Estem a 28 de febrer. Falten tres mesos per a les eleccions. Què farà des d’ara fins a les eleccions?
Ajudar en tot el que em demanin perquè el projecte de Marta tingui el millor resultat possible. El seu equip de campanya i el que ella em demani a nivell de barris, d’àrees específiques… sumar. A partir d’avui soc un més del seu equip. Treballaré amb entusiasme i il·lusió.

En els darrers quatre anys ha criticat molt els pactes del PSC amb el que vostès deien “el partit de Puigdemont”. Es veu governant amb Junts per Sabadell a l’estiu? L’incomodaria?
El més important a la vida és saber el teu rol. Tenir clar quin és el teu paper. Quan era el responsable d’un projecte polític tenia un rol. Ara en tindré un altre. La política de pactes la decidirà Marta i el seu partit. El que ella decideixi l’assumiré sense cap problema.

Ha criticat molt que s’ha invertit més al centre que als barris perifèrics. Ha de canviar això?
És cert que ho havia criticat. Però crec que mirant l’hemeroteca diria que era una crítica del 2020 o 2021. És cert que s’ha fet una distribució amb un esforç per arribar a tots els districtes i barris. És una cosa que jo he batallat i he dit sempre, dic i intentaré sempre dir. Cal invertir a tot arreu, i en algunes zones una mica més. Penso que ella ho comparteix i penso que s’ha corregit a la segona part del manat, que hi ha obres a tots els districtes. Hi ha alguns barris que necessiten més inversió i això ho compartim amb l’alcaldessa.

Per acabar: vostè va dir al ple que s’incorporava a la seva feina anterior, al Consorci Sanitari de Terrassa. Ho farà?
Vaig demanar la reincorporació, tinc la sol·licitud feta però ara mateix està vinculada a una incapacitat temporal perquè estic pendent d’una operació. Quan tingui l’alta, m’incorporaré al meu lloc de feina.

Foto portada: l’exportaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, aquest dimarts. Autor: J.d.A.