Latinos por Gabriel

Neix un grup de suport al candidat d’ERC: ‘Latinos por Gabriel’

Una de les particularitats d’aquestes eleccions municipals és que per primer cop un cap de llista és llatinoamericà. Es tracta de l’uruguaià Gabriel Fernàndez, líder d’Esquerra Republicana, el principal partit de l’oposició. Fernàndez aspira a ser el primer alcalde llatinoamericà d’una gran ciutat europea. Aquest dimecres s’ha presentat una plataforma en suport seu: Latinos por Gabriel.

La presentació s’ha celebrat a la plaça de l’Argub, al parc de Catalunya, on diumenge se celebrarà el que han anomenat la Festa de la Diversitat (no confondre amb la que es va fer durant una dècada a la plaça d’Espanya) a partir del migdia. Es tracta d’una trobada familiar i musical de caràcter gratuït amb actuacions dels grups Perú Ritmos y Costumbres, els equatorians Saihua, els bolivians Salay, els hondurenys Contras3 i l’uruguaià Hugo Colacho. Hi haurà parades de menjar i altres activitats.

Gabriel Fernàndez és el primer regidor de la història de l’Ajuntament nascut fora de la Unió Europea. Ara aspira a ser el primer alcalde llatí de la història de Sabadell i, segons fonts d’ERC, també el primer alcalde d’una gran ciutat europea nascut a l’Amèrica Llatina. La seva llista electoral té un important pes de ciutadans d’origen llatinoamericà: sis dels candidats han nascut a l’Uruguai, Xile, Veneçuela, Cuba, Equador o Perú.

Bolivians, colombians o paraguaians poden votar el 28-M

Segons dades de l’Ajuntament corresponent a l’any 2022, a Sabadell viuen prop de 29.000 persones de nacionalitat estrangera, dels quals un terç són llatins. A banda dels ciutadans de la Unió Europea, només poden votar a les eleccions els residents a 13 països, d’entre ells, de mitja dotzena de països llatinoamericans: Equador, Bolívia, Colòmbia, Xile, Perú i Paraguai. I sempre demanant-ho amb antelació.

A Sabadell viuen prop de 6.000 persones d’algunes d’aquestes sis nacionalitats que sí poden votar. Cal restar-hi els menors de 18 anys però caldria sumar-hi els milers de persones d’origen llatinoamericà que s’han nacionalitzat en les darrers dues dècades. Per tant, la comunitat llatina representa una bona mossegada en quant a votants potencials.

Marroquins, xinesos, hondurenys o paquistanesos no poden votar

Dues curiositats més. La primera: els uruguaians sabadellencs (uns 300), compatriotes de Gabriel Fernàndez, no podran votar el 28 de maig. Ell ho pot fer perquè es va nacionalitzar fa anys. Però Espanya i l’Uruguai no tenen conveni de reciprocitat, com tampoc el té Argentina o Veneçuela. La segona: tampoc poden votar els estrangers de la nacionalitat més present a Sabadell, espanyola a banda: els marroquins. N’hi ha prop de 6.300 que queden exclosos dels comicis, com també els 1.600 xinesos, els 1.500 hondurenys o el miler de pakistanesos que resideixen a Sabadell.

Foto portada: membres del col·lectiu Latinos por Gabriel, aquest dimecres. Autor: cedida.

Comments are closed.