Foto portada: militants d'En Comú Podem a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

Fora del tauler Morell, els comuns i Podem anuncien que aniran junts a les municipals del 2023

  • Les direccions nacionals de Catalunya en Comú i Podem confirmen la confluència de cara al 2023.
  • “S’han acabat el enfrontaments; no tornarà a passar”, ha dit la secretària general de Podem a Catalunya, Concha Abellán.

Les eleccions municipals de 2019 van representar una veritable sagnia per l’espai tradicional que es considera hereu del PSUC i ICV-EUiA, hegemònic a Sabadell durant la recta final del segle passat. Per primer cop en democràcia, es van quedar fora del consistori a l’anar per separat Podem i Sabadell en Comú. Un cop expulsada de Podem Marta Morell, i a les portes de disoldre’s el grup municipal de Podem, les dues formacions polítiques han anunciat que aniran conjuntament a les eleccions municipals de l’any 2023 amb una marca ja coneguda: En Comú Podem.

L’acord es cuinava des de feia temps, i va en línia dels que aplicarà Podem a tots els municipis catalans: donar suport a les confluències amb Catalunya en Comú, el partit d’Ada Colau que té al sabadellenc Joan Mena com a portaveu nacional. D’aquesta forma, tant comuns com Podem es comprometen a anar de la mà a les municipals i no donar suport a cap altra llista o escissió. D’aquesta forma, podran evitar la sagnia del 2019, on no van entrar a Sabadell però tampoc a altres municipis com Terrassa.

Tradicionalment aquest espai polític té una bona penetració a Sabadell, especialment a generals i municipals, sent elecció rere elecció la quarta o cinquena força política si van plegats. A les autonòmiques del passat 14 de febrer, van obtenir a Sabadell 6.251 vots i el 7,8 per cent de sufragis, per sota del PSC, ERC, Junts per Catalunya i per poc de VOX.

El portaveu nacional de Catalunya en Comú, Joan Mena. Autor: J.d.A.
El portaveu nacional de Catalunya en Comú, Joan Mena. Autor: J.d.A.

El portaveu nacional de Catalunya en Comú, Joan Mena (regidor a Sabadell entre 2007 i 2015 i des de llavors diputat al Congrés dels Diputats) ha anunciat que ara es posarà en marxa un taula de coordinació per “reconstruir l’espai i teixir un únic camí” amb les eleccions de maig de 2023 a l’horitzó. “S’han acabat el enfrontaments; no tornarà a passar”, ha dit la secretària general de Podem a Catalunya, Concha Abellán. “Ens hem de centrar en la gent i en els barris, treballar per l’atenció primària, per les llars d’infants, pels barris de Sabadell”, ha sostingut.

La secretària general de Podem, Concha Abellán. Autor: J.d.A.

Preguntat sobre si serà el cap de llista, Mena ha assegurat que “ara la prioritat és recompondre l’espai polític”, no només dividit entre Podem i Sabadell en Comú sinó atomitzat a les eleccions del 2019 també amb Ara Sabadell (de l’exPodem Ramon Vidal) o 100 per Sabadell (més conegut com Guanyem, el partit de Marisol Martínez). Així mateix es mostren oberts a “qualsevol persona que sigui d’esquerres i amb ètica, gent comuna i activistes”.

En la disjuntiva entre escollir entre un govern socialista presidit per Marta Farrés o un d’independentista, Mena ha sortit per la tangent: “apostem per un govern d’esquerres. És difícil pactar amb un govern sociovergent i també amb qui lliga el seu futur a la dreta catalana. Volem un govern ampli d’esquerres”.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: militants d’En Comú Podem a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.