Entesa. Autor: David B.

Entesa: “És inviable fer l’escola d’infermeria a l’Artèxtil”

Entesa per Sabadell presenta una contraproposta per ubicar l’escola d’infermeria que l’Ajuntament vol situar a l’Artèxtil. La formació vinculada a Crida per Sabadell vol obrir un debat ciutadà sobre aquesta qüestió i ha explicat via roda de premsa els motius pels quals, segons el seu criteri, l’antiga fàbrica tèxtil no és viable per materialitzar aquest projecte, previst pel 2024. Tot i estar oberts a altres opcions, proposen la nau Pilar Bosser, el solar del costat i un nou edifici al peu de la Gran Via per construir aquest futur centre educatiu que col·laboraria amb l’Hospital Parc Taulí. Cal tenir en compte, però, que actualment el primer d’aquests espais està ocupat pels investigadors de l’I3PT.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ampliarà els seus estudis amb una nova escola d’infermeria a Sabadell d’aquí a dos anys i la ubicació d’aquest centre ha aixecat polèmica (més info: ‘La UAB vol oferir estudis d’Infermeria a Sabadell i ocupar l’Artextil‘). Entesa per Sabadell desaprova el projecte actual del govern, que preveu fer-ho a l’Artèxtil, i considera que seria més adequat fer-ho en un altre espai. Per això suggereixen obrir un debat públic per decidir on situar l’escola d’infermeria que col·laboraria amb l’Hospital Parc Taulí; a priori ells aposten per la nau Bosser, actualment també dedicades a zona d’aparcament i propietat del mateix consorci sanitari.

La proposta d’Entesa per Sabadell per ubicar l’escola d’infermeria. Autor: Entesa.

A trets generals, Entesa per Sabadell taxa la idea de l’Ajuntament i també retreu que ho hagués decidit de manera “unilateral”. El portaveu Isidre Soler ha recriminat que la ubicació de l’Artèxtil impedeix una integració funcional entre l’escola d’infermeria i l’hospital i que presenta certes dificultats arquitectòniques.

“Ubicar una escola, la que sigui, dins les naus de l’Artèxtil és inviable perquè el Pla de protecció del patrimoni de l’Ajuntament impedeix alterar l’estructura de les naus. Pràcticament no s’hi pot fer i, per tant, si es vol fer un centre educatiu, l’estructura quedaria amagada”, exposa Isidre Soler.

És per això que Entesa per Sabadell observa amb bons ulls la nau Pilar Bosser i el solar del costat, que no caldria comprar perquè actualment és propietat del mateix hospital amb qui col·laboraria l’escola d’infermeria de la UAB. La superfície que proposen, de 3.000 metres quadrats, permetria ubicar tots els espais que contempla un centre d’aquestes característiques (direcció, oficines d’administració, aulari, laboratoris) i, a més, consideren un punt fort el fet de tenir un aparcament soterrat de dues plantes amb una capacitat total de 240 places a l’interior. Cal tenir en compte, però, que actualment la nau està ocupada pels investigadors de l’I3PT i per això també contemplen la construcció d’un edifici amb façana a la Gran Via.

Efectes col·laterals de la proposta d’Entesa

L’esbós del projecte que ha presentat Isidre Soler aquest dijous en roda de premsa està avalat arquitectònicament, segons el mateix portaveu, i comportaria diferents actuacions al voltant del Taulí i de la nau. La més destacada és la pacificació del carrer Francesc Izard (que condueix directament a la Torre de l’Aigua i seria només per a vianants) així com la rotonda final. De moment, no han calculat el pressupost que suposaria aquesta obra, però estan segurs que seria més econòmic que el projecte de l’Artèxtil.

Foto portada: roda de premsa d’Entesa per Sabadell. Autor: David B.