Molí d'en Mornau. Cedida.

L’Entesa pressiona per evitar l’esfondrament del Molí d’en Mornau

Els propietaris del Molí d’en Mornau hauran d’actuar per garantir la conservació de l’edifici. Així ho ha comunicat aquest dilluns l’Entesa per Sabadell, que en els darrers mesos ha alertat del deteriorament de l’històric molí del parc fluvial del Ripoll. Segons exposa la formació municipalista, l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per demanar als responsables de la finca que garanteixin la integritat de l’edifici.

El deteriorament del Molí d’en Mornau no és ni molt menys nou. L’immoble, de titularitat privada, porta dècades en desús i els seus problemes estructurals són visibles des de l’exterior, tal i com ha denunciat l’Entesa. “Tot i tenir el màxim nivell de protecció ha patit un procés de degradació fins arribar a un estat de semi-ruïna per la manca de manteniment de la propietat”, sostè l’organització.

Caiguda de part de la coberta

En aquest sentit, el partit va informar el passat mes de maig a l’Ajuntament del col·lapse d’una part important de la coberta del molí. Des d’aleshores, detalla l’exregidor Isidre Soler, van fer un seguit de peticions i requeriments a les administracions per conèixer l’estat de la qüestió i demanar que s’actués a l’edifici abans que la situació fos irreversible.

Molí d'en Mornau. Cedida.
Interior del Molí d’en Mornau. Autor: cedida.

Finalment, amb els informes tècnics de Generalitat i Ajuntament, el consistori ha demanat a la propietat que tanqui el perímetre de la finca, retiri les runes existents i apuntali les zones inestables amb l’objectiu d’assegurar l’estructura. A més, també requereix tapiar provisionalment les obertures i reposar la coberta caiguda. Els propietaris han presentat al·legacions al tràmit que actualment s’estan estudiant.

“No és un cas aïllat”

Els portaveus de l’Entesa acusen les administracions de “desinterès” i “deixadesa” en la conservació del molí, documentat des del segle XVI i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). “No només la propietat no ha complert amb la seva obligació de mantenir l’edifici en condicions, sinó que l’Ajuntament i la Generalitat durant tots aquests anys tampoc han fet cap actuació conreta per vetllar perquè no caigués”, ha lamentat Soler, que posa sobre la taula la situació d’abandonament d’edificis patrimonials com la torre del Canonge, la seu de Correus o el vapor Turull, entre d’altres.

Foto de portada: Molí d’en Mornau. Cedida.

Comments are closed.