Foto portada: el candidat a l'alcaldia de Sabadell per ERC, Gabriel Fernàndez.

Esquerra a Sabadell es desmarca de l’acord Aragonès-Illa sobre la B-40

Plat difícil d’empassar el d’aquest dijous per a Esquerra Republicana amb la B-40 i especialment per a la secció municipal sabadellenca, a quatre mesos de les municipals i trencant la seva tradició ambientalista formant part de la Campanya Contra el Quart Cinturó. El candidat a l’alcaldia d’ERC, Gabriel Fernàndez, se n’ha mirat de desmarcar tan ràpidament com ha pogut i reitera la seva negativa a la B-40.

ERC ha hagut de cedir a les exigències socialistes per la B-40, ara dita Ronda Nord Sabadell – Terrassa, i aprovar una moció que en demana al Govern la seva execució. Una declaració que els republicans han acceptat a contracor i amb la boca petita, a canvi de tenir pressupostos a la Generalitat (cosa que tampoc està del tot clara a hores d’ara ja que el PSC encara veu altres fronts oberts).

En tot cas, la cessió per la B-40 és “el preu de la centralitat”, ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, antiB-40 com el que més, no ha dit res en públic en tota la jornada. Dins el seu equip d’assessors, hi ha l’exalcalde Maties Serracant (Crida), qui ha format i forma part de la Campanya Contra el Quart Cinturó. L’entitat ambientalista ADENC va ser la seva principal escola política. L’hemeroteca de declaracions, piulades i articles d’opinió de Fernàndez i Serracant contra el Quart Cinturó és llarga.

Caldrà veure el compliment de la moció aprovada ara. Val la pena recordar que les mocions són declaracions polítiques sense efectes jurídics. Al text es demana reprendre converses amb l’Estat de forma imminent per redactar el projecte de la B-40 entre Terrassa, Sabadell i Castellar. Les obres, si arriben, seran a llarg o llarguíssim termini (potser una dècada). Però tot i així el Quart Cinturó no és un tema menor per a ERC. L’acord a canvi de pressupostos remou els fonaments d’Esquerra a Sabadell, segurament més que a Terrassa. A quatre mesos de les municipals, la secció local se n’ha volgut desmarcar ràpidament. Així ho ha fet l’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, en un vídeo a les xarxes.

https://twitter.com/erc_sbd/status/1618660393874001920?s=20&t=MrFdU1GWMuvwOdY9eG7IbA

Els republicans sabadellencs mantenen que la B-40 “no és el nostre model de país i de ciutat; continuem dient com sempre no al Quart Cinturó”. No obstant, asseguren que “podem entendre la decisió del president Aragonès” i que “per responsabilitat, calgui intentar desbloquejar el pressupost”. ERC insisteix que a les municipals del maig els sabadellencs tenen l’oportunitat de tenir un alcalde contrari a la B-40.

El vídeo de Fernàndez ha rebut alguns aplaudiments a les xarxes, de l’entorn republicà. També algunes crítiques. Entre les més sonades, el diputat sabadellenc de la CUP Xavier Pellicer, més que un incisiu.

Foto portada: el candidat a l’alcaldia de Sabadell per ERC, Gabriel Fernàndez.