Foto portada: el conseller de Territori, el sabadellenc Juli Fernàndez. Autor: ACN.

ERC accepta les exigències del PSC sobre la B-40 per desencallar els pressupostos

El ple del Parlament ha aprovat el punt de la moció del PSC que insta el Govern a executar la Ronda Nord Sabadell – Terrassa (la B-40) amb el vot favorable d’ERC. Els republicans han decidit finalment donar suport al punt sobre la B-40, que és la qüestió que més ha bloquejat les negociacions pels pressupostos les darreres setmanes.

El diputat d’ERC Ferran Estruch ha assegurat que tot i no compartir el projecte dels socialistes el seu vot favorable és per “desencallar” les converses. Al seu torn, el diputat del PSC Jordi Terrades ha agraït “el gest” però ha avisat que “encara hi ha un paquet important” de qüestions sense acord. No obstant, els socialistes havien posat la moció sobre la Ronda Nord Sabadell – Terrassa com a condició sine qua non per donar llum verda als comptes de la Generalitat.

La proposta ha tirat endavant amb 115 vots a favor i amb els 15 vots en contra, de la CUP i En Comú Podem. La moció aprovada exigeix un compromís clar d’execució de la nova carretera i no es queda en una simple compromís d’estudiar totes les propostes possibles com volien els republicans. En una pregunta parlamentària anterior, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha esquivat la qüestió de la B-40. Fernàndez ha estat un reconegut opositor a aquesta nova carretera, que considera hereva de l’anterior Quart Cinturó.

Què s’ha aprovat exactament?

La moció del Parlament és una declaració política (com totes les mocions) que “insta” el govern de la Generalitat al següent:

“Fer efectiu, dins el primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d’acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar, proposada en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès i avalada pels plens d’aquests ajuntaments i entitats socials i econòmiques de la comarca del Vallès Occidental, i l’execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya”.

Com s’ha dit, només la CUP i Catalunya En Comú Podem han votat en contra de la moció. El PSC, ERC, Junts, Vox, Cs i el Grup Mixt (PP) han votat a favor.

Arribada dels FGC a Castellar

El Parlament també ha instat encarregar a Territori que faci els estudis per veure si és factible fer arribar els Ferrocarrils de la Generalitat a Castellar del Vallès. En aquesta moció, ha votat tothom a favor excepte la CUP, s’ha abstingut.

Foto portada: el conseller de Territori, el sabadellenc Juli Fernàndez, aquest matí al Parlament. Autor: ACN.