La regidora Èlia Soriano, en una imatge d’arxiu. Autor: ERC.

ERC vol destinar 50.000 euros a beques per a dones que facin recerca científica i tècnica

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, portarà al ple del proper dimarts una proposta perquè l’Ajuntament destini 50.000 euros cada any a una dotzena de beques per facilitar la recerca científica i tecnològica de dones. “És una proposta win-win; formació pràctica i aplicada al camp laboral per a les estudiants i possibilitat de retenir nou talent en empreses sabadellenques consolidades i emergents”, assegura la regidora republicana Èlia Soriano.

La proposta es debatrà al ple municipal el proper dimarts i vol crear i consolidar un nou programa de beques per fomentar les vocacions científiques i tècniques entre les dones. Així es demana convocar 10 beques de 4.000 euros per a estudiants de grau, màster o cicle formatiu que facin el projecte final d’estudis en una empresa de la ciutat, un premi de 5.000 euros per a estudiants sabadellenques que hagin desenvolupat un treball de recerca en l’àmbit de les ciències, tecnologia, enginyeria, matemàtiques i art i un altre premi de 5.000 euros per a projectes del mateix àmbit realitzat per sabadellenques i que hagin arribat a concursos estatals o bé internacions.

“És una proposta win-win; formació pràctica i aplicada al camp laboral per a les estudiants i possibilitat de retenir nou talent en empreses sabadellenques consolidades i emergents”, assegura la regidora republicana Èlia Soriano.

La realitat és que en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació hi ha set homes per cada tres dones, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere. A nivell acadèmic, només el 38,4 per cent de noies trien l’itinerari científico-tècnic, i la xifra ha baixat dos punts en els darrers anys. Per tot plegat, ERC creu que cal recolzar la recerca en aquest àmbit que fan les dones perquè, a més, “les aportacions són tan rellevants com les que aporten els seus companys però incorporen un tret diferencial determinant: respostes a reptes tecnològics i científics des d’una perspectiva diferent2.

Esquerra vol que el programa de beques s’anomeni Joaquim Júdez i Fageda, en record de la doctora Júdez, una de les fundadores del Centre d’Estimulació Precoç, Creu de Sant Jordi l’any 2008 i Premi dels Valors Republicans d’ERC Sabadell l’any 2017.

Foto portada: la regidora d’ERC Èlia Soriano Costa, en una imatge d’arxiu.