Foto portada: la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, l'alcaldessa, Marta Farrés, i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Autor: M.Centella.

Farrés, sobre la Capital de la Cultura Catalana: “Pot ser un revulsiu”

Satisfacció de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, després que Sabadell hagi estat escollida com a Capital de la Cultura Catalana l’any 2024. Considera que és una gran “oportunitat”, un projecte que pot ser un “revulsiu” i fer “revifar” la ciutat i sobretot la cultura “en una època molt dura com la que ens ha tocat amb la pandèmia”. Farrés, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, i la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, han valorat la nominació des del Teatre Principal.

En acte presencial i al Principal per donar-li “la solemnitat que correspon”, Farrés creu que “posarem en valor les nostres singularitats” i s’ha compromès a treballar de forma “transversal com hem vingut fent” per “reactivar la cultura”. Així ha destacat especialment referents com l’Orquestra Simfònica del Vallès, els Amics de l’Òpera, el Teatre del Sol, la Joventut de la Faràndula o les entitats regionals en aquest sentit.

Farrés ha valorat especialment la tasca de la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ja que “ella va ser qui va posar el tema en l’agenda pública i qui ens va animar més a fer-ho”. Ciuró, des de l’oposició municipal però sòcia preferent de l’executiu de PSC i Podem, ha assegurat que “la capitalitat de la cultura catalana és una il·lusió feta realitat” i ha destacat que “la nostra prioritat és que la ciutat avanci”. Ciuró considera una “enorme oportunitat per tota la ciutat i no només pel teixit cultural. Una font de vitalitat, de dinamisme que ens injectarà optimisme”.

La candidatura de Sabadell a la Capital de la Cultura Catalana es va formalitzar el passat 22 de febrer. Aquest dijous 18 de març l’entitat organitzadora ha fet pública la nominació de Sabadell. En el proper mes se signarà l’acord entre les dues parts.

Què passarà a partir d’aquest moment?

Entre 2021 i 2023 Sabadell haurà de perfilar un programa d’actes, que es durà a terme entre gener i desembre de l’any 2024. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, calcula que el pressupost de l’esdeveniment serà de 500.000 euros. “No tots han de venir del sector públic; buscarem la col·laboració del sector privat”, ha assegurat. Així mateix la coordinació la portarà el departament de Cultura de l’Ajuntament, de la mà de les entitats culturals locals. El concepte a aprofundir serà el de ‘Sabadell ciutat creadora’. Abans de Sabadell, aquest any la Capital de la Cultura Catalana serà Tortosa (aquest 2021), Igualada (2022) i Lloret de Mar (2023).

“No guanyem per no tenir rival sinó per tenir un bon projecte”

Farrés ha assegurat que la candidatura sabadellenca ha guanyat per tenir un “bon projecte” i no pas per no tenir rival, malgrat que hagi estat l’única ciutat que s’ha presentat. Farrés ha assegurat que en algun cas l’organització ha declinat donar la candidatura a una única ciutat si no tenia un bon projecte al darrera.

La vessant política de la Capitalitat de la Cultura Catalana

A banda de Farrés, De la Rosa i Ciuró, cap altre regidor, de cap altre partit, ha estat present a la convocatòria davant dels mitjans (tampoc era un acte públic sinó una roda de premsa). Però el cert és que en les darreres setmanes el distanciament d’Esquerra, la Crida i Ciutadans amb el projecte és més que evident, malgrat que la candidatura a la Ciutat de la Cultura Catalana va tenir la unanimitat del ple. Cap dels seus representants va assistir ja a l’acte (llavors sí públic) de presentació de la candidatura.

https://twitter.com/GabrielFerDiaz/status/1372511002344980480?s=20

Els opositors creuen que el consens s’ha trencat, entre altres coses, pel protagonisme preferent de Lourdes Ciuró. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, insta Farrés a “recosir el consens” mentre que la Crida esperona el consistori a donar veu i pes a les entitats i la cultura popular.

Més informació:

Foto portada: la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, l’alcaldessa, Marta Farrés, i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Autor: M.Centella.

Comments are closed.