Garrotada judicial per la caserna: el TSJC dona ara la raó a l’Estat

Garrotada judicial a l’Ajuntament per l’etern conflicte de la caserna de la Guàrdia Civil. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona la raó ara a l’Estat en la seva reclamació per la propietat de l’immoble, que va ser desestimada en primera instància. Com un combat de boxa, hi haurà un tercer round ja que l’Ajuntament anuncia un nou recurs, que ara anirà al Suprem.

El conflicte per la caserna és llarg, amb diverses derivades polítiques i amb divergències de fons entre les formacions de la ciutat. Però pel cas que respecta va començar l’any 2018. En aquell moment el govern quatripartit va anunciar la possessió de ple dret de la caserna de la Guàrdia Civil. Ho van fer basant-se en un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, un ens consultiu. En aquell moment es va anunciar la ‘recuperació’ de la caserna per la ciutat.

Però l’administració general de l’Estat va moure fitxa en defensa dels seus interessos i va presentar un recurs. En primera instància, no va ser correspost. Tot pintava bé per als interessos municipals (més info: ‘La caserna és de la ciutat, validen els tribunals‘). L’Estat va elevar recurs al TSJC. Any i mig després, li dona la raó, segons ha divulgat aquest dijous l’Ajuntament. El consistori és ara qui ha de moure fitxa. Ja ha anunciat que seguirà plantejant batalla judicial i anuncia un nou recurs. Tenen 30 dies per fer-ho:

“Haurem d’acatar les resolucions judicials mentre preparem un recurs. Si la via judicial no té èxit, s’estudiaran altres camins per fer possible tenir la caserna en mans de la ciutat”, ha insistit l’actual regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina.

Segons l’Ajuntament, la nova sentència estableix que l’Ajuntament “va infringir els límits de la revisió d’ofici contra la seguretat jurídica al reaccionar tard, al cap de més de deu anys, contra el conveni inicial”. Es refereix al conveni Bustos-Rubalcaba, que van acordar l’any 2006 una compensació de tres milions d’euros i un solar a Sant Pau de Riu-Sec a canvi de recuperar un equipament que el director general de la Guàrdia Civil cedia gratuïtament l’any 1999. Com que l’Ajuntament no va anul·lar l’acord Bustos-Rubalcaba del 2006 fins 12 anys després, el TSJC considera que es va anar tard. A banda, creu que el ple no tenia competències per revisar el conveni.

Ara l’Ajuntament haurà d’anar al Tribunal Suprem, qui tindrà l’última paraula en aquesta qüestió. Mentrestant, l’antiga caserna de la Guàrdia Civil continua tancada, sense ús ni projecte i cada dia en un pitjor estat. Sense anar més lluny, fa tres setmanes va haver-hi un incendi a dins (més info: ‘Incendi a la caserna‘). Si el Suprem donés la raó a l’Ajuntament, recuperaria la caserna sense pagar.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Comments are closed.