Foto portada: el diputat al Parlament Juli Fernandez. Font: @julifernandez via Twitter.

Juli Fernàndez, nou conseller de Territori

El sabadellenc Juli Fernàndez serà el nou conseller de Territori de la Generalitat. El president, Pere Aragonès, ha donat a conèixer l’estructura del seu executiu aquest diumenge a la tarda després de la sortida de Junts per Catalunya. Fernàndez va ser alcalde de Sabadell entre 2015 i 2017, delegat del Govern a Barcelona entre 2017 i 2021 i des de l’any passat és diputat a la cambra.

De professió farmacèutic i nascut l’any 1976, Fernàndez ja acumula una llarga trajectòria política. Va ser director general de Joventut al segon tripartit, el presidit per José Montilla. L’any 2011 es va presentar per primer cop com alcaldable a Sabadell. Va quedar fora del ple. Quatre anys després va entrar-hi de cap a l’alcaldia. Amb quatre regidors i sent tercera força, es va convertir en l’home de consens de les esquerres locals per rellevar els socialistes, molt desgastats pel cas Mercuri. Va ser alcalde dos anys, rellevat per Maties Serracant, de qui va ser tinent d’alcalde dos anys més, compatibilitzant-ho amb ser delegat del Govern de Quim Torra a Barcelona.

Al 2019 va obtenir els millors resultats de la història per ERC a Sabadell. Set regidors que van ser insuficients per generar una majoria alternativa i evitar l’alcaldia de Marta Farrés. Un any després, va deixar el ple i l’any 2021 va ser escollit diputat al Parlament, i portaveu d’ERC a la comissió de Salut.

Després de la sortida de Junts del Govern, estava a totes les travesses, sobretot com a conseller de Salut. Però serà el conseller de Territori, una de les grans àrees de qualsevol govern. El sabadellenc Xavier Bigatà ja va ser conseller d’aquesta àrea a la Catalunya pujolista dels anys 80. D’entrada, Fernàndez serà el màxim responsable del que passi amb la Ronda Nord i el projecte de la B-40 del qual ERC es va despenjar malgrat l’acord entre l’Estat, els ajuntaments de Terrassa i Sabadell i el sector juntaire del Govern. Entre altres assumptes de la seva competència, hi haurà l’ampliació o no de l’Aeroport del Prat i s’espera que també les polítiques d’habitatge. Fernàndez ha agraït a Aragonès el nomenament.

https://twitter.com/julifernandez/status/1579170996900462592?s=20&t=kb6nVH28PA1uK63G6N5XgQ

Qui ha felicitat ràpidament Fernàndez és l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), malgrat que les seves relacions no han estat especialment bones.

https://twitter.com/socmartafarres/status/1579167180285181952?s=20&t=kb6nVH28PA1uK63G6N5XgQ

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, també s’ha afanyat a celebrar el nomenament a Twitter.

https://twitter.com/GabrielFerDiaz/status/1579179684960821248?s=20&t=kb6nVH28PA1uK63G6N5XgQ

Està previst que els nous consellers prenguin possessió dimarts al matí després que demà dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en publiqui el nomenament.

La castellarenca Gemma Ubasart entra per Ciuró

La remodelació de l’executiu té una altra consellera propera a Sabadell. Es tracta de la castellarenca Gemma Ubasart. Serà la nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, responsabilitat fins ara de la sabadellenca Lourdes Ciuró. Ubasart és politòloga i va ser secretària general de Podem a Catalunya durant una època. Després va donar-se de baixa del partit lila.

Foto portada: el diputat al Parlament Juli Fernandez. Font: @julifernandez via Twitter.