Junqueras acusa Junts de no tenir “escrúpols per regalar institucions al PSC”

Les eleccions municipals del 2023 ja comencen a treure el cap: Oriol Junqueras, l’encarregat de fer córrer l’estratègia d’Esquerra Republicana a escala local, ha visitat Sabadell per explicar els beneficis que tindria la ciutat si governés el partit que actualment lidera Gabriel Fernández. Defensa que la seva proposta és “la millor per una ciutat que pertany a l’àrea metropolitana” i aquest dimecres a la tarda, abans de presentar el seu darrer llibre a l’Espai Cultura, n’ha exposat el perquè a la Bodega Coca (Eixample).

El partit socialista (PSC) es va imposar a Esquerra Republicana (ERC) en les últimes eleccions municipals (2019): Marta Farrés va ser escollida alcaldessa de Sabadell i els republicans van haver de conformar-se amb l’oposició. Per a Oriol Junqueras, però, d’aquí a un any i escaig es podria girar la truita:

“Estem convençuts que podem ser la primera força política més votada en molts municipis de l’AMB i, sobretot, estem convençuts que som la millor opció per tots els municipis de l’àrea metropolitana” ha avançat Junqueras.

Per aquest motiu, el líder republicà ha explicat que “Sabadell necessita un canvi com el que es va produir l’any 2015 [quan el republicà Juli Fernàndez va ser proclamat alcalde] i recuperar un govern republicà” i ha insistit que és l’única formació sense cap causa oberta per corrupció. En aquest sentit, Junqueras ha tret els draps bruts del grup municipal del PSC per rebatre’ls l’alcaldia:

“Tant de bo Sabadell tingués un equip de govern i un alcalde com el que realment es mereix la ciutat; però, malauradament, actualment hi ha diferents forces polítiques que donen suport explícit o implícit a un govern socialista que és hereu del govern Bustos i que és hereu de les pitjors pràctiques de corrupció generalitzada que hi va haver en aquesta ciutat” ha assenyalat Junqueras.

De fet, el republicà ha extrapolat aquesta situació a la majoria de municipis de l’AMB i lamenta que “el PSC tingui pocs escrúpols a l’hora de buscar suports de regidors no adscrits” així com que “Junts tampoc tingui cap escrúpol a l’hora de regalar institucions al PSC, com passa a l’ajuntament de Sabadell o a la Diputació de Barcelona“.

Què canviaria amb un govern republicà a Sabadell?

Oriol Junqueras assegura que la principal preocupació d’Esquerra Republicana, especialment en la política municipal, és el benestar dels ciutadans i ho reforça amb la seva experiència com a alcalde d’una ciutat metropolitana (Sant Vicent dels Horts). Aquest lema es traduiria en una millora de la mobilitat, de la promoció econòmica i de la cura del petit comerç i de les PIMES; entre d’altres; tots ells “abandonats per l’actual govern igual que pels anteriors governs socialistes”, segons el seu punt de vista. El republicà confia que si el seu partit troba la manera de desplegar el seu projecte polític, econòmic, social, cultural i cívic, la societat els farà confiança en les pròximes eleccions.

Junqueras en una visita a la bodega Coca. Autor: David B.
Els regidors republicans Raúl García Barroso, Èlia Soriano, Gabriel Fernàndez, Santi Valls i Glòria Llobet, amb Junqueras, a la Bodega Coca, aquest dimecres. Autor: David B.

La propietària de la Bodega Coca, Montserrat Coca, qui aquest dimecres ha acollit la visita de l’eurodiputat i president d’ERC, ha traslladat la seva preocupació com a electora: que s’acabin les picabaralles entre els partits, especialment els independentistes, i que vagin tots a una. Junqueras li ha respost que Esquerra té la porta oberta i que, en tot cas, les discrepàncies a resoldre en primer lloc estan a la cúpula interna de Junts. En aquest sentit, també ha deixat entreveure que ERC té la porta oberta a donar suport a una moció de censura si un dels dos partits de coalició a l’Ajuntament i també al govern espanyol trenqués el seu pacte.

Ara mateix, pel No als pressupostos de l’Estat

Més enllà de la política municipal, Junqueras revalida la negativa de la seva companya Marta Vilalta, la portaveu del partit, i assegura que el govern espanyol “ha de millorar molt” i “ser més propers a la gent” a l’hora de tractar els pressupostos.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, Junqueras, i Clara Borrell, a l’Espai Cultura. Autor: Marc Puig / ERC.

Junqueras ha presentat el seu volum Contra l’adversitat, a l’Espai Cultura, conjuntament amb la sabadellenca Clara Borrell. Abans ha passejat pels carrers de l’Eixample i el Centre de Sabadell.

Junts reacciona

Les declaracions de l’exvicepresident de la Generalitat han caigut com un gerro d’aigua freda a Junts per Sabadell. La formació encapçalada per Lluis Matas ha convocat una roda de premsa de resposta aquest dijous a les 13 hores.

Foto portada: Junqueras, a la Bodega Coca, aquest dimecres. Autor: David B.