Matas i Botta, presentant la moció del mes de setembre. Autor: cedida.

Junts entra al govern Farrés: l’acord es presenta aquest migdia

L’assemblea local de Junts per Sabadell ha estat informada de la incorporació de la formació independentista al govern municipal de Sabadell aquest dimarts al vespre. L’Ajuntament ha convocat una compareixença de premsa aquest dimecres al migdia per informar de l’entesa entre els socialistes i el partit independentista. L’acord s’ha cuinat en els darrers mesos i es fa oficial aquest dimecres.

Lluis Matas, i la seva número 2 Katia Botta, entraran al govern de Marta Farrés. En serà tinent d’alcaldessa, el sisè. Portarà àrees relacionades amb la promoció econòmica, la transformació de la Gran Via o les polítiques de turisme. En tot cas, la cerimònia oficial entre els socialistes i els juntaires encara no s’ha celebrat. Serà imminent. El que sí que ha ocorregut ara per ara és la llum verda de l’assemblea local de Junts a l’entrada al govern. La militància juntaire ha estat informada aquest vespre que els seus regidors entren a l’executiu municipal. Fa uns dies es va obtenir també el suport de l’executiva de Junts.

2019-2023: socis des de fora però amb assessors a dins

Durant el mandat 2019-2023, Junts va ser soci extern del PSC, però va tenir dos càrrecs eventuals al govern. Ara tindrà dos regidors, Lluís Matas i Katia Botta, i probablement també dos assessors. Durant l’anterior mandat i la campanya electoral de maig, les dues formacions van mostrar sintonia. Però Farrés va guanyar per majoria absoluta. No obstant, va mantenir la porta oberta a incorporacions que arribaran a la tardor, un cop passada la Diada Nacional de Catalunya, la commemoració de l’1 d’octubre i abans del que hagi de passar, entesa o trencament, entre Junts i el PSOE a escala nacional. L’acord entre el PSC i Junts a Sabadell serà el principal que tanquen els dos partits a Catalunya, on també governen a municipis com Gavà, Blanes, Lloret de Mar o La Garriga, on l’exconsellera de Presidència de Quim Torra Meritxell Budó n’és l’alcaldessa.

Marta Farrés no tenia majoria en el seu primer mandat. Va començar amb Morell des de dins i Junts des de fora. Ara que en té una d’absoluta ho farà amb Junts des de dins. El seu govern tindrà 16 dels 27 regidors del ple. L’oposició es quedarà amb 11 i fragmentada entre l’esquerra independentista (sis regidors entre ERC i la Crida), la dreta i extrema dreta espanyolista (els tres de Vox i PP) i els dos regidors d’En Comú Podem.

L’acord es presenta dimecres

Aquest dimecres al matí l’Ajuntament ha convocat una compareixença dels nous socis de govern per explicar els termes de l’acord i com queda el nou cartipàs. Es preveu que sigui a les 13.15 hores.

Foto portada: el portaveu de Junts, Lluís Matas, i la regidora Katia Botta, recentment. Autor: J.Muñoz.

Comments are closed.