Foto portada: el portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas. Autor: J.d.A.

Junts pel pressupost, versió 4

Junts per Sabadell donarà llum verda al pressupost municipal per quarta vegada consecutiva. No és gaire novetat perquè, a més, ja van votar a favor de les ordenances fiscals, que s’han congelat per al 2023. El portaveu de Junts, Lluis, Matas, ha presentat l’acord pressupostari, que es basa en reforçar alguns aspectes quotidians de la ciutat. El pressupost s’aprovarà dijous vinent en ple extraordinari.

Fa tres anys, Marta Farrés va suar la cansalada per aprovar els pressuposts del 2020. Els va tirar endavant amb la sòcia de govern Marta Morell, llavors encara portaveu de Podem, i amb Junts per Sabadell, encapçalats els juntaires per Lourdes Ciuró. Aquell pacte va marcar la dinàmica del mandat. La resta ha anat venint després. A finals del 2019 Junts va donar llum verda als comptes a canvi de crear dues oficines, dos programes, amb dos assessors vinculats: el Programa Gran Via – Ripoll, la gran aposta electoral de Ciuró l’any 2019, i el Programa de Projecció de Ciutat i Turisme. Amb Matas per Ciuró des de l’any passat, l’any 2023 veurà com les 10 obres previstes al Programa Gran Via-Ripoll s’acaben fent realitat:

“Estem complint. De fet, els nostres programes tenen el 80 per cent d’execució pressupostària. Estem triplicant la mitjana de la casa [i és que l’Ajuntament només executa entre el 20 i el 30 per cent de les inversions pressupostades]. Tenim un compliment total en els dos programes gestionats per nosaltres però no estic content del tot del que fa el govern perquè no hi ha prou celeritat a l’hora d’invertir. No tothom està fent els deures”.

Després d’aquell acord marc, la resta de pressupostos han sortit endavant amb més facilitat, sempre amb el PSC (i Morell) de la mà de Junts. Al 2021 els juntaires van donar llum verda als comptes a canvi d’un seguit d’actuacions a carrers i places del centre. I al 2022 a canvi de la reforma de la plaça del Treball, a Gràcia, i el canvi de gestió de Fira Sabadell.

Què han pactat pel 2023?

En aquesta ocasió, no hi ha grans obres ni actuacions concretes. Sí han blindat els seus programes municipals (Gran Via-Ripoll i Projecció de la Ciutat), segons Matas. “Ens han acceptat totes les nostres demandes” en una sèrie d’àmbits del dia a dia. En primer lloc, en la creació de la Taula de l’amiant i el pla de retirada de plaques de fibrociment. En segon lloc, en increment les actuacions preventives contra les plagues de paneroles i rates. En tercer lloc, en reforçar la neteja dels entorns dels contenidors i llocs de recollida pneumàtica. En quart lloc, un compromís que es va repetint però no s’acaba de complir mai, en reformar la taxa de residus. Junts vol que “pagui més qui més residus generi”. Finalment, en el compliment de la moció sobre els aparadors buits, per preservar el civisme i contra l’enganxada generalitzada de cartells als aparadors. L’Ajuntament farà una prova pilot en quatre establiments per rotular i posar informació digital, a més d’incentivar que es lloguin.

Sent així, Junts donarà suport dijous vinent als pressupostos municipals. La proposta del govern (PSC i Morell) es va presentar públicament fa uns dies. Amb els tres vots favorables de Junts, Farrés tindrà els 14 necessaris per acabar el mandat amb els pressupostos sempre aprovats.

Foto portada: el portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.