Foto portada: la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant la inauguració del Fòrum de Democràcia Local, aquest divendres. Autor: @justiciacat via Twitter.

Ciuró (Justícia) sobre el ‘Catalangate’: “S’han passat línies vermelles i no es donen explicacions”

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que ha presentat aquest matí el Fòrum de Democràcia Local al Casal Pere Quart juntament amb l’alcaldessa Marta Farrés, ha condemnat el presumpte espionatge a membres de la seva “família política” amb l’eina Pegasus. El Cas Pegasus, també anomenat Catalangate, que va sortir a la llum fa uns dies, parla del presumpte espionatge a desenes de líders independentistes a través del ‘software’ d’espionatge Pegasus, que s’hauria incorporat al telèfon mòbil dels polítics independentistes.

En el marc de la tercera edició del Fòrum de Democràcia Local, que tracta aquest divendres al Casal Pere Quart la dicotomia entre la democràcia i la seguretat, i com s’han de relacionar entre elles, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha aprofitat per parlar sobre el Cas Pegasus i condemnar els fets: 

“Una discrepància política de fons, com ho és la independència, s’ha d’afrontar amb diàleg i amb negociació, si és possible, però en cap cas amb una eina d’espionatge com ho és Pegasus, una eina per perseguir el terrorisme. S’ha perseguit a la meva família política, i això és preocupant. S’han passat línies vermelles i s’està trigant massa a donar una resposta”.

La consellera, durant el seu discurs, ha aprofitat també per tractar el tema del Fòrum de Democràcia Local des del punt de vista penitenciari. Ciuró ha assegurat que des del Departament de Justícia aplicaran un pla de xoc en què invertiran tres milions d’euros en tres anys per reduir els temps d’espera des que una sentència es dona fins que s’executa.

“Volem fer més mesures alternatives, un sistema que garanteixi la reinserció, i no la venjança. Està comprovat que la reinserció és més elevada si les penes es compleixen en llibertat en comparació amb les persones que compleixen condemna a les presons. El sistema penitenciari espanyol és punitiu, a Catalunya volem que sigui des del vessant reinsertora. Tot plegat serveix per conformar societats més segures”.

Tot plegat 48 hores després de saber-se el tercer grau de l’exalcalde de Sabadell, ManueL Bustos, només mes i mig després d’entrar a la presó. I 24 hores després de saber-se que es va fer amb els tècnics de Lledoners en contra.

Segons Ciuró, les informacions que atribueixen la concessió del tercer grau a Manuel Bustos per la bona relació entre el PSC i Junts per Catalunya al govern municipal de Sabadell, són, segons Ciuró un exemple fake news i notícies manipulades que en cap cas ajuden a la seguretat, i sentencia que “els tercers graus recauen en condicionants objectius”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, no ha volgut entrar en el tema i ha assegurat que els polítics i els tècnics “no hi entrem en cap cas”. Tot i això, alguns grups municipals com la Crida per Sabadell ja han fet públic el seu posicionament respecte a les informacions. La portaveu de la Crida, Nani Valero així ho explica: “Ja coneixem els tractes de favor entre el PSC i Junts en termes polítics, i esperem que no es tracti d’un ús partidista del departament de justícia per part de la consellera, Lourdes Ciuró, a qui ja li coneixem les magnífiques relacions amb el PSC de Sabadell”.

Farrés: “seguretat i democràcia es complementen”

El Fòrum de Democràcia Local, que transcorre durant tota la jornada, aborda la dicotomia entre la seguretat i la democràcia des de tres punts de vista: el filosòfic, el jurídic i el sociològic. L’alcaldessa, Marta Farrés, en la seva intervenció inicial opina que “no s’ha de triar entre una cosa o una altra, són dos elements que es complementen. Les respostes simplistes ens estan portant cap a extrems populistes que busquen culpables. Més seguretat no significa menys llibertat, i més democràcia no significa renunciar a la seguretat. Per això, no hem de fer que siguin incompatibles, sinó que es complementin”. 

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant la inauguració del Fòrum de Democràcia Local, aquest divendres. Autor: @justiciacat via Twitter.

Comments are closed.