Foto portada: l'exalcalde de Sabadell Maties Serracant, a la dreta. Autor: J.d.A.

Serracant: “el referèndum de l’1 d’octubre es va fer amb mi però no gràcies a mi”

L’exalcalde de Sabadell Maties Serracant s’asseurà a la banqueta dels acusats aquest dimecres acusat d’un delicte greu de desobediència per no impedir els preparatius del referèndum d’independència de l’1 d’octubre. La denúncia d’un ciutadà particular arriba aquest dimecres a la sala de vistes. Serracant ha assegurat que “va ser un honor ser l’alcalde de l’1 d’octubre” i manté que “no em sento culpable de res sinó responsable de defensar l’autodeterminació des de la institució”.

Serracant s’arrisca a una inhabilitació de dos anys i una multa de 15.000 euros. Planteja el judici com un “acte de memòria” d’una jornada col·lectiva: “sentiu-vos jutjats perquè si vam votar va ser per la gent organitzada que va defensar el dret a l’autodeterminació”. Sobre el paper del govern municipal, ha assegurat que “la majoria de la institució es va mullar per defensar l’autodeterminació; hi havia un clar suport a l’exercici d’aquest dret”, i ha recordat que el 42 per cent del cens electoral va participar en la consulta.

“Si el referèndum es va fer va ser amb mi però no gràcies a mi”, ha dit insistint que el judici és més “polític que no pas jurídic” i plantejant-lo com “una reivindicació de la memòria i la dignitat de la gent”, amb un especial record per la gent “exiliada, empresonada, pendent de judici o que ha estat reprimida perquè la repressió continua”.

Serracant ha estat acompanyat per diversos càrrecs públics i militants de la Crida. L’ha precedit la portaveu municipal i candidata a l’alcaldia, Nani Valero, qui ha assegurat que “ens jutgen el Maties per estar al costat de la gent que volia exercir el seu dret”. “En demanem l’absolució”, ha finalitzat, tot mantenint que “defensarem el dret a decidir i la independència”.

El context de l’1-O

Serracant era alcalde de Sabadell des de juliol del 2017. Es va comprometre a donar suport actiu a l’organització de la consulta, com així va ser. En el context de l’1 d’octubre de 2017, el govern municipal va cedir locals municipals per organitzar la consulta. El Parlament va aprovar la llei del referèndum el 6 de setembre a la nit, que va convocar la Generalitat de matinada. El 7 de setembre al matí el govern municipal va fer públic que donaria suport en l’organització de la votació. A les poques hores d’aprovar-se la llei, la consulta va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Durant els dies previs al referèndum va assumir les competències d’Educació, Participació i Joventut, que estaven en mans de regidors no independentistes. 

Més informació:

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell Maties Serracant, a la dreta. Autor: J.d.A.